Afval Sorteren


Afval sorteren

Draagt u een steentje bij aan een beter milieu door het sorteren van uw afval? Dan bent u al goed bezig. Wilt u nog beter uw afval sorteren, maar bent u niet goed op de hoogte wat wel en niet in de prullenbak kan? Woonwebsite helpt u graag bij het juist sorteren van uw afval.

Afval sorteren: wat mag wel en niet?


Glas
(Drink)glazen en glazen flessen/potten mogen in de glasbak. Let op dat u dit doet zonder deksels of doppen van een ander materiaal, om vervuiling van de glasbak te voorkomen. Producten zoals porselein, aardewerk, lampen, vlak glas (ramen e.d.) en serviesgoed mogen niet in de glasbak.

Papier en karton
Oude telefoonboeken, kranten, tijdschriften, folders, kartonnen/papieren verpakkingen, kladpapier etc... het mag allemaal in de papier/kartonbak. Zorg wel dat eventueel plastic verwijderd is.

Heeft u geen speciale papierbak thuis? Dan kunt u bij de gemeente vragen waar u het papier/karton kunt inleveren. Behangpapier, keukenrol, zakdoekjes, snoepverpakkingen, broodzakjes, drankkarton en dergelijke mogen niet in de papierbak. TIP: papier en karton kan worden hergebruikt. Gebruik bijv. een oude (bananen)doos als opbergmiddel.

GFT
Fruitresten, gras, bladeren, groenteresten, notendoppen, thee-/filterzakjes, en plantenafval mag allemaal in de GFT-bak. Door dit afval tot compost te verwerken, kunnen bomen en platen voldoende voeding krijgen. Grind, zand, steentjes, sigarettenpeuken en beenderen mogen hier niet in. Let op: er mag geen plastic in de bak terecht komen!

Klein chemisch afval
Lege batterijen, accu’s, medicijnen en verfaval kunnen in een speciaal kca-depot, gemeentedepot of een chemokar gedeponeerd worden. Sorteer deze materialen netjes om het vrijkomen van schadelijke stoffen te voorkomen. Tl-buizen, spaarlampen en batterijen kunnen ook ingeleverd worden in inzamelbakken bij o.a. de Gamma, Hornbach, Media Markt, Saturn en Blokker.

Plastic
Plastic tassen, lege knijpflessen, plantenpotten en lege flacons voor schoonmaakmiddelen kunnen in speciale containers gedeponeerd worden. Deze zijn vaak te vinden naast de glas- en papiercontainers. Nog niet alle gemeentes doen hier aan mee.

Restafval
Restafval is het afval dat u dagelijks consumeert en in de prullenbak gooit.

Kringloopwinkel
Zijn er apparaten die u niet meer nodig heeft of waar u niets meer mee doet? Maar doen ze het nog wel uitstekend? Breng de apparaten dan bij de kringloopwinkel. De kringloopwinkel bekijkt vervolgens of de apparaten nog bruikbaar zijn.

Afval sorteren: de voordelen

• Het is goed voor het milieu.
• Door afval juist te sorteren kunnen afvalwerkingsbedrijven beter hun werk doen.
• Door afval op de juiste manier te verbranden, kan meer energie opgewekt worden voor het verwarmen van huizen.
• Goed voor de portemonnee: afvalverwerkingskosten/afvalheffing zal dalen.

Tips

Heeft u regelmatig stankoverlast van uw GFT- of biobak? Stop vlees- of visresten eerst in een krant voor u deze deponeert. Zet de afvalbak op een plek uit de zon en gooi geen vochtig afval in de bak. Maak de bak regelmatig schoon met water en (groene) zeep. Op het gebied van glaswerk is het raadzaam om in de schuur of garage een lege doos neer te zetten en hier al het lege glaswerk in te verzamelen. Leeg deze dan eens in de zoveel tijd bij de glasbak in in de buurt. Dit scheelt een boel tijd.

Aanbiedingen prullenbakken

Is uw prullenbak toe aan vervanging? Of bent u gewoon op zoek naar een nieuw en hip model voor het sorteren van uw afval? Neem dan een kijkje bij onderstaande aanbieder en laat u inspireren!

Gerelateerde informatie
- Afval scheiden »
- Afval en sloopwerk »
- Afvalinzameling »

Afval Sorteren | Afval Scheiden | Milieu | Informatie | Tips