BaksteenWat is baksteen?

De baksteen is al zesduizend jaar in gebruik. In al die jaren heeft de baksteen zich al lang bewezen, beter te zijn dan elk ander materiaal om muren van te bouwen. Het basismateriaal waarvan de baksteen gemaakt wordt is rivierklei of zeeklei. Hierna wordt de klei bewerkt en in veel gevallen vermengd om te komen tot de juiste samenstelling. De gewonnen klei wordt in een mal geperst die de gewenste afmetingen heeft. Daarna wordt de klei gedroogd waarna de klei in speciale ovens wordt gebakken op een temperatuur van tussen de circa 850 en 1200 graden.

Vroeger ging het hele proces nog met de hand. Tegenwoordig is het grootste gedeelte van de baksteenproductie gemechaniseerd.

Bakstenen in vele soorten en maten

De soort klei die gebruikt wordt bepaalt de specificaties en het uiterlijk van de baksteen. IJzerhoudende klei zorgt voor een rode kleur bij het eindresultaat en kalkhoudende klei geeft de baksteen na het bakken meer een gele kleur. De verschillende soorten worden daarom genoemd naar de streek waar de klei gewonnen wordt. Voorbeelden hiervan zijn de Utrechtse steen, de Brabantse steen en de Limburgse steen. De baksteen kan eeuwenlang in tact blijven en is uitermate geschikt voor gebouwen met goede thermische isolatie. Daarnaast zorgt de baksteen voor een goede afscherming tegen geluid en heeft een hoge brandweerstand. De baksteen is in allerlei kleuren en maten te verkrijgen.

Prijsopgave aanvragen voor bouw- en metselwerk
Wilt u graag een goede offerte of prijsopgave ontvangen voor metselwerk of andere bouwwerkzaamheden? Of wilt u graag advies over de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd? Onze zusterwebsite Kluswebsite.nl helpt u hier graag bij. Klik op onderstaande link of Klus Plaatsen en rest wijst zich vanzelf ...
GRATIS Prijsopgave Vragen »

Baksteen | Informatie | Advies | Tips