Begroeide Gevel


Begroeide Gevel met Klimplanten als Gevelbekleding

Klimplanten als gevelbekleding is een veelomstreden onderwerp. Hoe vriendelijk het aanzicht van een groene muur ook is, een klimplant kan erg schadelijk zijn voor uw gevel. Of dit echt het geval is, is afhankelijk van meerdere factoren. Bijvoorbeeld de staat van uw gevel en het soort klimplant.

De staat van uw gevel

Niet elke buitenmuur is geschikt voor een klimplant. Belangrijk is dat uw gevel in goede staat is, dat er geen scheuren in de muren zitten en dat het voegwerk in orde is. Verder is een klimplant als gevelbekleding niet aan te raden bij een oude, uit kalkmortel bestaande muur. Door de zachtheid van het materiaal zal het namelijk snel afbrokkelen.

Soorten klimplanten

Er zijn twee soorten klimplant die veel gebruikt worden als gevelbekleding. De eerste is de bekende klimop. Het grote voordeel van deze plant is dat hij groen blijft in de winter en uw woning dus hele hele jaar door siert. Deze klimplant is helaas niet heel vriendelijk voor uw gevel: doordat hij zich met de wortels vast hecht kan er schade ontstaan wanneer de muur verouderd of als u de plant wilt verwijderen.

Een andere optie is de wilde wingerd. Doordat deze klimplant zich met zuignappen vastzet kan hij weinig schade veroorzaken aan de uw gevel. De wingerd kleurt prachtig rood en geel in de herfst maar verliest daarna wel zijn bladeren. Voor beide soorten geldt dat ze goed onderhouden moeten worden. Wanneer klimplanten te groot worden kunnen ze namelijk snel schade aanrichten aan uw dakgoten en -pannen.

- Wilde Wingerd
- Klimop

Aanbieders Gevel

Bent u van plan om het een en ander aan uw gevel te doen? Woonwebsite helpt u graag bij uw klus! Bekijk de verschillende aanbieders die u wellicht kunnen helpen bij uw klus!Begroeide Gevel met Klimplanten | Groene Gevelbekleding | Informatie | Advies | Tips