Bouwen met kalkzandsteen: duurzaamheid draagkracht en comfort
Kalkzandsteen is een bouwmateriaal dat meer aandacht verdient. Het is erg duurzaam en biedt daarnaast optimaal comfort en een goede draagkracht. Je kunt er gemakkelijk zelf mee aan de slag gaan in je huis of tuin. In dit artikel lees je meer over de toepasmogelijkheden, de voordelen en eigenschappen van kalkzandstenen.

Eigenschappen van kalkzandsteen

Zoals de naam van deze steen al doet vermoeden, wordt het vervaardigd uit zand en kalk. Dit zorgt niet alleen voor een robuuste structuur, maar ook voor de duurzame eigenschappen. Kalkzandsteen is erg sterk en vormt een solide basis voor allerlei bouwprojecten. Je kunt kalkzandsteen kopenin diverse formaten en soorten. Denk aan klinkers en lijmblokken.

Voordelen van kalkzandsteen

De stenen brengen diverse voordelen met zich mee. Hieronder lees je een korte samenvatting van de positieve punten:

Groot dragend vermogen: Een van de grote voordelen is de aanzienlijke draagkracht. Hierdoor zijn de stenen ideaal voor het dragen van zware constructies. Het kan bijvoorbeeld worden ingezet als dragende muur in een woning.

Klimaatregulerende eigenschappen: Kalkzandsteen heeft de bijzondere eigenschap om warmte vast te houden. Dit draagt bij aan een natuurlijke klimaatregulatie in een woning of gebouw. De temperatuur blijft langer stabiel en er gaat minder warmte verloren in de winter.

Geluidsisolatie: In de zoektocht naar een rustige leefomgeving bieden kalkzandstenen een uitstekende geluidsisolatie. De stenen absorberen geluid en dragen bij aan een aangename woonervaring.

Aandachtspunten

Hoewel het bouwmateriaal veel voordelen heeft en gemakkelijk is toe te passen in verschillende situaties, is het wel belangrijk om aandacht te schenken aan de onderstaande punten:

Gebruik van juiste metselmortel: Wanneer je kalkzandstenen wil bevestigen met mortel, moet je wel een geschikte metselmortel kiezen die compatibel is en de juiste mengverhouding heeft.

Lijmtechnieken: Het is ook mogelijk om de stenen te bevestigen met lijm. Gebruik hiervoor lijmblokken met speciale lijmmiddelen die zorgen voor een goede hechting.

Aandacht voor vocht: Kalkzandsteen is gevoelig voor vocht. Zorg er daarom voor dat de stenen niet te lang worden blootgesteld aan vocht of water tijdens het bouwproces.

Als je twijfelt over de beste bevestigingsmethode of het type kalkzandsteen, raden we je aan om een specialist om hulp te vragen.

Bijpassende informatie en advies
- Bouwmaterialen

________________________________________________________________________________________________