Dakgoot Reinigen en Schoonmaken Prijzen Advies en Tips


Dakgoot reinigen en schoonmaken: Advies Prijzen en Tips

Niet iets waar je waarschijnlijk dagelijks bij stil staat, maar een vervuilde dakgoot kan grote problemen geven. Als het regenwater, ook wel hemelwater genoemd, niet goed afgevoerd kan worden dan ontstaan vaak lekkages, wateroverlast en andere problemen met alle consequenties en schade van dien. Vaak merk je de problemen ook pas na een periode met stormachtig weer en veel regen in de herfst wanneer de dakgoten vol zijn met afgevallen bladeren. Daarom is het regelmatig schoonmaken van de dakgoot geen overbodige luxe. Natuurlijk is deze klus zelf te doen. Echter, omdat je behoorlijk hoog op een trap moet werken, is het een klus die niet ongevaarlijk is.

Hoe merk je dat de dakgoot moet worden schoongemaakt?

Eigenlijk is dit niet zo moeilijk. Als het water bij een flinke regenbui over de rand van de dakgoot loopt en er als het ware overal kleine watervalletjes ontstaan, dan kun je aannemen dat de goede afvoer van het regenwater ergens geblokkeerd wordt. Dit kan in de dakgoot zelf zijn, maar ook de regenpijp kan een blokkade hebben. Verder is het goed om alert te zijn als er veel water langs de buitenkant van de regenpijp stroomt of zelfs langs de buitenmuren bij de regenpijp.

Wat zijn de prijzen voor het reinigen van dakgoot en regenpijp?

Als je de dakgoot laat reinigen en schoonmaken dan is dit uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid dakgoten, de lengte en de hoogte waarop gewerkt moet worden. Maar met een eengezinswoning met twee dakgoten en regenpijpen die niet bovenmatig vervuild zijn, moet een vakkundig bedrijf zeker binnen een halve dag klaar zijn. Het uurtarief voor dit soort werkzaamheden ligt zo rond de € 50 per uur. Afhankelijk van de benodigde materialen komt er nog wat bij de prijs. Het beste kun je een aantal offertes of prijsindicaties aanvragen. Dat kan trouwens prima online.
...prijs berekenen voor en reinigen en schoonmaken van de dakgoot >

Welke problemen kunnen ontstaan door een volle dakgoot of verstopte regenpijp?

De kans op lekkage wordt groter als het regenwater niet goed weg kan lopen. Water blijft staan en vooral op plekken die kwetsbaar zijn, kan dit problemen gaan geven in de vorm van lekkage of doorslag in de muur. Zowel op het dak van de woning, als op de daken van garages, schuur of afdak kan hierdoor lekkage worden veroorzaakt. Daarnaast kan water dat langs de muur stroomt zich gaan nestelen achter de buitenmuur en gaan doorslaan. Hierdoor kunnen schimmels zich ontwikkelen en andere ongewenste effecten ontstaan die zeer moeilijk te bestrijden zijn en behoorlijk wat kosten met zich meebrengen. Door een slechte regenwaterafvoer kan houtrot op allerlei plekken kan gaan toeslaan. Hierbij kun je denken aan houten kozijnen, gevelbekleding en sierlijsten en rand waarmee daken zijn afgewerkt. Ook muggen planten zich graag voort in stilstaand water. Vaak is dit ook de oorzaak van muggenoverlast in de zomermaanden. Door verstopping kunnen de dakgoot en regenpijp beschadigd worden en op den duur zelfs moeten worden vervangen als je het niet laat schoonmaken.
  • De kans op lekkage via het dak wordt groter.
  • Doordat er veel water langs de muren stroomt, kan het zich nestelen waardoor schimmels ontstaan.
  • Water dat in grote hoeveelheden langs de muur stroomt, kan doorslaan en lekkage via de muur veroorzaken.
  • Muggen planten zich graag voort in stilstaand water en kunnen voor overlast zorgen.
  • Houten bouwdelen als kozijnen en gevelbekleding die veel water te verwerken krijgen, zullen meer kans op houtrot hebben. Zeker als het water achter de gevelbekleding kan komen.
Hoe kun je de dakgoot zelf schoonmaken? Youtube filmpje met instructie en uitlegProblemen met de dakgoot en regenpijp voorkomen door jaarlijks te reinigen

Al deze problemen zijn te voorkomen door jaarlijks de dakgoten en regenpijpen schoon te maken en te controleren. Vooral de herfst en winter zorgen voor veel bladafval en takken die de goede regenwaterafvoer blokkeren. Een jaarlijkse reinigings- en controlebeurt door jou zelf of een vakkundig bedrijf, voorkomt veel problemen. En je bespaart zo heel wat kosten doordat de gevel minder snel gereinigd moet worden en het houtwerk veel langer meegaat.

Hoe kun je problemen met de dakgoten en regenpijp voorkomen?
  • Reinig jaarlijks de goten en regenafvoer. Kun je dit niet zelf laat het dan door een vakkundig bedrijf schoonmaken.
  • Controleer regelmatig de doorstroming vooral na veel regen en wind in de herfst en het voorjaar.
  • Check minimaal een keer per jaar of de dakgoten en regenpijp nog goed bevestigd zijn
  • Na een periode van slecht weer, bijvoorbeeld storm, is het goed om de goten op zicht te controleren en eventuele blokkades te verwijderen.
  • Een bladvanger kan op een eenvoudige wijze lekkage en vollopen van de dakgoot voorkomen.
Gerelateerde Informatie:
> Dakbedekking Onderhoud - Advies en Tips
> Dakpannen Reinigen en Schoonmaken

Trefwoorden: Dakgoot Reinigen | Dakgoten Schoonmaken | Regenpijp | Advies | Informatie | Prijs | Tips | Uitleg | Video
________________________________________________________________________________________________