Dakgoten ReinigenVervuilde dakgoten geven problemen

Niets iets waar u waarschijnlijk dagelijks bij stil staat maar een vervuilde dakgoot kan grote problemen geven. Als het regenwater, ook wel hemelwater genoemd, niet goed afgevoerd kan worden dan ontstaan vaak lekkages en andere problemen met alle consequenties en schade vandien.

Hoe merkt u dat uw dakgoot vervuild is?

Eigenlijk is dit niet zo moeilijk. Als het water bij een heftige regenbui over de rand van de dakgoot loopt en er als het ware overal kleine watervalletjes ontstaan dan kunt u aannemen dat de goede afvoer van het regenwater ergens geblokkeerd wordt. Verder is een signaal als er veel water aan de buitenkant van de regenpijp stroom of zelfs langs de buitenmuren.

Welke problemen kunnen ontstaan door een volle dakgoot?

Natuurlijk kan er lekkage onstaan op diverse plekken. Zowel op het dak van de woning, als op de daken van garages, schuur of afdak. Daarnaast kan water dat langs de muur stroom zich gaan nestelen achter de buitenmuur. En hierdoor kunnen schimmels en andere ongewenste effecten ontstaan die zeer moeilijk te bestrijden zijn en behoorlijk wat kosten met zich meebrengen. En natuurlijk zorg een slechte regenwaterafvoer ervoor dat houtrot op allerlei plekken kan gaan toeslaan. Hierbij moet u denken aan houten kozijnen, gevelbekleding en sierlijsten en rand waarmee daken zijn afgewerkt. Uw dakgoot en regenpijp kunnen zelf begroeid gaan worden als er niet regelmatig gereinigd wordt. Dit zorgt voor extra schade. Daarnaast vinden muggen in stilstaand water een ideale plek om te gedijen.

Dakgoot en afvoer jaarlijks laten reinigen

Als deze problemen zijn te voorkomen door jaarlijks de dakgoten en regenpijpen schoon te maken en te controleren. Vooral de herfst en winter zorgen voor veel bladafval en takken die de goede regenwaterafvoer blokkeren. Een jaarlijkse reinigings- en controlebeurt door u zelf of een vakkundig bedrijf uitgevoerd voorkomt veel problemen. En u bespaart zich hiermee heel wat kosten doordat uw gevel minder snel gereinigd moet worden en het houtwerk veel langer meegaat.

Dakgoten reinigen en schoonmaken tips en advies

  • Reinig jaarlijks de goten en regenafvoer. Kunt u dit niet zelf laat het dan door een vakkundig bedrijf uitvoeren.
  • Controleer de doorstroming van de regenpijpen.
  • Controleer de bevestiging van de dakgoten en regenpijpen.
  • Na een periode van slecht weer, bijvoorbeeld storm, is het goed om de goten op zicht te controleren en eventuele blokkades te verwijderen.
  • Een bladvanger kan op een eenvoudige wijze lekkage en vollopen van de dakgoot voorkomen.
Gerelateerde Informatie
- Dak en Dakbedekking Informatie Overzicht

Dakgoot reinigen | Dakgoten Schoonmaken | Advies | Informatie | Offerte | Prijs