Elektrische raamdecoratie bedienen
Hoe kun je elektrische raamdecoratie bedienen?

We leven in een tijd met termen als ‘connectivity’, ‘artificial intelligence’ en ‘internet of things’. Alles en iedereen wordt met elkaar verbonden, en machines geven tegenwoordig antwoord voordat je een vraag hebt gesteld. Het gaat zo snel dat het een beetje eng wordt af en toe. Toch zijn er een flink aantal bijzondere innovaties die het je echt makkelijker kunnen maken, met name domotica of huisautomatisering is een opkomende trend waar je veel voordeel mee kunt behalen. Zo kun je raamdecoratie zoals elektrische vouwgordijnen bedienen met een smartphone app, om maar een voorbeeld te noemen. Waarom zou je rolgordijnen automatisch bedienen, wat zijn de mogelijkheden en de voordelen? Het antwoord op deze vraag en meer vind je op deze pagina!

Voortaan ook de raamdecoratie automatisch laten bedienen? Informeer naar de mogelijkheden in jouw woning.

Hoe werkt elektronische raambekleding?

Een standaard gordijn of rolgordijn hangt aan een gordijnroede. Je kunt de gordijnen openen en sluiten met je handen of met een koord. Dat werkt met een eenvoudig doch effectief mechanisme. Bij elektronische raambekleding wordt er een motor op het mechanisme geplaatst waardoor de raamdecoratie automatisch kan openen en sluiten. Je hoeft dus niet meer de gordijnen vast te pakken, of aan een koord te trekken.

Luxe of noodzaak?

Je kunt stellen dat elektrische raambekleding een overbodige luxe is, het is immers niet zo moeilijk om het zelf te doen. Er zijn twee primaire redenen om toch te kiezen raamdecoratie automatisch te bedienen; om het wooncomfort te verhogen en om minder validen te ontlasten.

1. Luxe: Het begint donker te worden, je zit net lekker op de bank en dan moet je opstaan om de gordijnen te sluiten. Geen probleem, met het tablet dat je toch al in je handen houdt geef je het commando om de gordijnen te sluiten. Net zoals steeds meer mensen de verlichting via een app bedienen, of een slimme thermostaat plaatsen, is een elektrisch rolgordijn een stukje luxe waarmee je het woongenot aanzienlijk kunt verhogen.

2. Noodzaak: Veel toepassingen binnen huisautomatisering komen voort uit technologische hulpmiddelen om senioren en mindervaliden meer zelfredzaam te maken. Om het leven van deze doelgroep aangenamer te maken en diverse taken te verlichten is het reuze handig om gordijnen van een afstand te sluiten, bijvoorbeeld met een afstandsbediening.

Daarnaast zijn er nog andere praktische redenen om raamdecoratie automatisch bedienen. Denk bijvoorbeeld aan het openen en sluiten van gordijnen wanneer je op vakantie bent, zodat het huis bewoond lijkt te zijn. Of snel de gordijnen laten sluiten als het plotseling enorm betrekt. Veiligheid en privacy spelen voor veel mensen een aanzienlijke rol bij het besluit om raambekleding te automatiseren.

De toekomst wordt eenvoudiger

Bovenaan deze pagina noemde we al enkele technische termen, het lijkt vaak alsof technologie ons leven nodeloos ingewikkeld maakt. Toch valt dit reuze mee, net zoals een afstandsbediening voor de televisie een stuk eenvoudiger werkt dan steeds naar de t.v. lopen om van kanaal te wisselen, is dat niet veel anders met huisautomatisering. Met een druk op de knop de lampen in huis bedienen is heel praktisch, net zoals de gordijnen laten openen en sluiten. Net zoals je zelf kunt kiezen welke apps je gebruikt op een smartphone, kun je ook kiezen welke functies je gebruikt in de smart home. Infrarood is een zeer complexe technologie als je daar niet in thuis bent, toch begrijpen we allemaal hoe een afstandsbediening werkt. Bij elektronische gadgets in huis moet gebruiksgemak ook altijd voorop staan.

Er zijn diverse standaarden bij huisautomatisering, informeer vooraf bij de leverancier voordat je kiest voor het automatiseren van elektrische raambekleding.

Welke mogelijkheden zijn er?

Om het eenvoudig te houden zullen we de mogelijkheden opdelen in vier categorieën:

1. Raamdecoratie met schakelaar: Standaard wordt de elektronische gordijnroede of het rolsysteem gekoppeld aan een schakelaar. Die bevindt zich meestal in de buurt van de raambekleding. De schakelaar staat direct via een kabel in verbinding met de motor. Je zult de knop fysiek op een vaste plek moeten bedienen.

2. Raamdecoratie met afstandsbediening: Door een zender / ontvanger systeem toe te voegen kun je met een afstandsbediening werken. Dan kun je vanuit de stoel of zelfs in een compleet andere kamer de gordijnen laten openen of sluiten. Het betreft een hoogfrequent signaal dat niet hoorbaar of voelbaar is, door muren heen kan zenden en niet stoort op andere apparatuur in huis.

3. Raamdecoratie automatisch met app: We kunnen toch al zoveel met onze smartphone, waarom zou je ook niet de gordijnen op deze wijze bedienen? Dat is mogelijk door een gordijn systeem aan te schaffen die geleverd wordt met (optionele) app voor smartphone en tablet. Je kunt dan verschillende “slimme” apparaten aan elkaar koppelen en bedienen vanuit een centrale locatie. Het is dan ook mogelijk meerdere gebruikers toe te voegen aan het systeem.

4. Raamdecoratie automatisch met sensoren: De meest geavanceerde stap lijkt haast Science Fiction maar het is nu al mogelijk; automatische gordijnen die zelfstandig werken. Met een timer systeem kun je diverse programma’s instellen zoals openen in de ochtend en sluiten in de avond. Wanneer je de koppeling maakt met een lichtsensor kun je automatisch de gordijnen laten openen en sluiten op basis van lichtinval, dus niet op vaste tijden. Ook temperatuurmeting (slimme thermostaat) en vochtmeting (regen) behoren tot de mogelijkheden.

Conclusie

Technologie moet het de mens eenvoudiger kunnen maken. Wanneer je thuis bent wil je kunnen ontspannen, en bezig zijn met zaken die je echt interesseren, van een goed boek lezen tot aan spelen met je kinderen. Met huisautomatisering kun je diverse standaard handelingen automatisch laten uitvoeren, en toch de controle behouden over elke functie. Kies je voor luxe, of is het een noodzaak?

Wat mogelijk en onmogelijk is met automatische raamdecoratie ontdek je door nu contact op te nemen met de specialisten!________________________________________________________________________________________________