Gordijnplooien soorten en verschillen
Op welke wijze kunnen gordijnen geplooid zijn. Wat zijn de verschillen tissen de verschillende soorten gordijnplooien? Hoeveel gordijnstof heb je nodig voor de verschillende soorten geplooide gordijnen? Wat zijn de voordelen en nadelen van de gordijnsoorten?

Welke soorten gordijnplooien zijn er en wat zijn de verschillen?

Vaak staan we er van tevoren niet bij stil als we nieuwe gordijnen gaan uitzoeken maar naast de kleur, het dessin, het materiaal en de lichtdoorlatendheid kunnen we ook kiezen uit verschillende wijzen waarop ze geplooid zijn. Op deze pagina is informatie te vinden over de verschillende soorten gordijnplooien.

Enkelgeplooide gordijnen

In de meeste gevallen wordt gekozen voor enkelgeplooide gordijnen. Zoals de naam al aangeeft is bij dit type gordijn maar één plooi aangebracht. Voor gordijnen gemaakt van zware materialen en verduisterende gordijnen is dit meestal de beste keuze omdat het lastig is om meer plooien aan te brengen in de stof. Bovendien is dit de meest voordelige oplossing voor gordijnen van elk soort materiaal omdat het de minst gordijnstof vraag bij fabricage.

Dubbelgeplooide gordijnen

Zoals de naam al aangeeft is dit een techniek waarbij een dubbel plooi wordt gebruik. Dit geeft een mooi effect bij wat lichtere soorten gordijnen en vitrage. Nadeel is dat het wel wat meer stof vraagt om het goed voor elkaar te krijgen. Deze techniek is zo goed als onmogelijk bij gordijnen gemaakt van zwaarder materiaal.

Driedubbel geplooide gordijnen

Dit is de minst voorkomende techniek voor gordijnen. Een driedubbele plooi geeft weliswaar een mooi effect maar is alleen geschikt voor lichte gordijnstoffen en vitrage. Bovendien vraagt deze techniek veruit de meeste gordijnstof bij de fabricage en is daardoor duurder dan de andere soorten.

Gordijnen met ringen

Gordijnen met gordijnringen worden aangebracht op een buis. Hierdoor ontstaan er ook plooien in het gordijn. Grote voordeel is dat dit de goedkoopste wijze is om gordijnen met plooien op te hangen. Nadeel is echter wel dat de kans op kreuken en minder regelmatige plooiing van de gordijnen groter is dan bij uitvoeringen waarbij de plooiing al is aangebracht.

Bijpassende informatie en advies
- Gordijnen soorten

________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________