Tafel Dekken - Advies Informatie Regels en Tips

Hoe kun je het beste een tafel dekken voor een diner?

Als je thuis een diner organiseert, is een mooi gedekte tafel een zeer goed begin. Zeker als je meerdere gangen serveert is het leuk als je de een beetje de regels van de zogenaamde tafeletiquette in acht neemt. De redactie heeft de regels voor het tafel dekken op een rijtje gezet om je te inspireren, ideeën en tips te geven hoe je het beste de tafel kunt dekken als je een diner thuis organiseert.

1. Hoe leg je het tafelkleed over de tafel?

Uiteraard begin het tafel dekken met het uitzoeken van een mooi en bij het diner passend tafelkleed. Natuurlijk heb je ervoor gezorgd dat het goed gestreken is en zorg je ervoor dat de plooien mooi langs de hoeken van de tafel vallen. Heb je een ronde of ovale tafel, zorg er dan voor dat je een tafelkleed hebt dat past bij de rondingen van de tafel. Om het tafelkleed zo strak mogelijk neer te leggen zou je ook nog speciale klemmen kunnen gebruiken. Ga je het diner serveren in de tuin, dan kun je ook kiezen voor een vrolijk gekleurd tafelzeil of gecoat tafellinnendat past bij het jaargetijde of thema van het diner. Voordeel is dat hierop geknoeid kan worden en je de vlekken er zo weer af kunt halen. Als je buiten dineert is de kans hierop uiteraard veel groter.

2. Hoe kun je de servetten vouwen?

Servetten kun je rechthoekig vouwen rechthoekig vouwen of in een mooie ronde vorm rechtop staand. Voorbeelden voor het vouwen van servetten kun je overal op internet vinden. Als je mooie servetringen hebt kun je hier natuurlijk ook het servet plaatsen. De servetring wordt altijd links van de vorken en de borden geplaatst. Wil je een luxe uitstraling tijdens het diner, kies dan voor servetten van textiel die passen bij het tafelkleed. En natuurlijk moeten de servetten goed gestreken zijn om echt indruk te maken.

3. Hoe zet je de borden neer?

De borden plaats je per zitplaats, recht in het midden voor de stoel. Heb je een diner met meerdere gangen, dan kun je beginnen met een onderbord of met het bord voor het hoofdgerecht. Bovenop het onderbord worden de kommen en borden geplaatst, in de volgorde waarop je de gerechten serveert. Ga trouwens niet te veel stapelen. Het bordje waarop je het dessert serveert, zet je trouwens nog niet op tafel. De borden worden op ongeveer een vingerbreedte van de tafelrand geplaatst. Links van het bord, boven de vorken plaats je het bordje dat gebruikt wordt om eventueel toast of brood op te plaatsen.

4. Hoe leg je het bestek neer en in welke volgorde?

wordt van binnen naar buiten neergelegd. Het bestek dat je het eerste gebruik ligt dus aan de binnenkant en zo werk je verder naar buiten. De messen worden altijd neergelegd met de snijkant naar het bord. Lepels worden met de bolle kant naar onderen neergelegd. Je kunt trouwens een dessertlepel aan de bovenkant van het bord neerlegen. Een mesje voor het smeren van brood of toast kun je neerleggen op het bordje dat je links boven de vorken kunt plaatsen.

TIP: Poets het bestek voordat je het gaat gebruiken nog even schoon met een doek. Hierdoor blinkt het nog mooier en voorkomt je vingerafdrukken op het bestek.

4. Hoe kun je glazen opdekken?

Afhankelijk van de wijn die je schenkt kiest je passende wijnglazen. Glazen voor witte wijn zijn altijd kleiner dan glazen voor rode wijn en het waterglas is het kleinste. Glazen worden altijd boven het bord geplaatst. Je moet de glazen neerzetten van hoog naar laag. Het middelste glas zet je neer boven de punt van het grootste mes en het kleinste glas staat aan de linkerkant. Het waterglas zet je rechts voor het grootste wijnglas. Glazen hoeven niet recht naast elkaar te staan. Een leuk effect is als je de glazen in een diagonale lijn opdekt.

5. Hoe moet je opdienen en afruimen?

De borden met gerechten worden vanaf de linkerzijde van de gast opgediend, met uitzondering van soep. Soep wordt altijd vanaf rechts geserveerd. Het inschenken van wijn en andere dranken vindt altijd plaats vanaf de rechterkant van de gast evenals het afruimen van lege borden, glazen en bestek.

TIP: Kies voor een thematische aankleding van de tafel

Als je thuis een diner organiseert, is een mooi gedekte tafel een goed begin! Natuurlijk is het volgens de regels dekken van de tafel leuk en belangrijk. Maar laat je hierdoor niet te veel beperken. Kies ervoor om je dinertafel thematisch aan te kleden. Dit is zeker leuk als je buiten in de tuin of op het balkon gaat dineren. Maar ook binnenshuis is dat prima te doen. Alleen al door passend tafellinnen kun je dit prima bereiken. Ga je buiten eten dan is er een ruime keuze aan tafelzeil en gecoat tafellinnen dat je hiervoor kunt gebruiken. De keuze is tegenwoordig zeer uitgebreid en de prijs is laag. Sterker nog, het is zelfs prima voor de dinertafel in huis te gebruiken. Bijvoorbeeld voor een leuk paasontbijt of sfeervol kerstbuffetTrefwoorden: Tafel Dekken | Tafeletiquette | Opdienen | Advies | Informatie | Regels | Tips
________________________________________________________________________________________________