Veilige Wieg - Advies Eisen en Informatie



Waarom is het verstandig om voor een veilige wieg te kiezen?

Natuurlijk is het van belang dat een baby zich niet aan de wieg kan bezeren. Daarnaast moet het wiegje ook geen gevaar vormen voor andere kinderen in huis of voor huisdieren, als je die hebt. De laatste, en zeker niet onbelangrijke reden: een veilige wieg verkleint ook de kans op wiegendood. Op deze pagina vind je advies en informatie over de eisen aan de veiligheid waarmee je bij de aanschaf van een wieg rekening kunt houden.

Tot welke leeftijd kun je baby in de wieg laten slapen?

Een wieg gebruik je maar een korte periode en zeker geen jaren. Je kunt niet exact zeggen tot welke leeftijd je jouw baby in een wieg kunt laten slapen. Wat belangrijker is: volg de ontwikkeling van je baby goed. Op het moment dat jouw baby zich kan omrollen en zich gaat oprichten is het aan te bevelen over te gaan naar een kinderledikant of peuterbed.

Wanneer is een wiegje veilig? En wat is een veilige wieg?

In het algemeen kun je zeggen dat een wiegje veilig is als er over een aantal zaken goed is nagedacht en die goed geregeld zijn. Allereerst moet de baby in alle houdingen en op elke plek in de wieg goed kunnen blijven ademhalen. Ten tweede moet het wiegje stabiel en stevig zijn, ook als er bijvoorbeeld iets oudere kinderen aan het wiegje hangen. Ten derde wil je niet dat de baby zich aan het wiegje kan verwonden. Ten vierde moeten het wiegje en het matras goed ventileren. En als laatste moet de baby goed en comfortabel kunnen liggen en slapen in de wieg.

Aan welke eisen moet een veilige wieg voldoen?

Onderstaand vind je een kleine checklist die je kunt gebruiken om te controleren of het wiegje dat je op het oog hebt veilig is.

  • De zijkant van het wiegje moet zo open mogelijk zijn zodat de baby goed kan blijven ademhalen, zelfs als het er tegenaan is gedraaid.
  • De openingen tussen de spijlen of de diameter van de gaten in de zijwand bedragen tussen de 4,5 en 6,5 cm.
  • De stof waarmee de wanden van de wieg bekleed is, moet dun, goed luchtdoorlatend zijn en goed en strak gespannen vast zitten.
  • Koop geen wieg met dikke wandbekleding. Hierin kan een baby zich verstikken.
  • Leg geen kussens en andere losse objecten of knuffels in het wiegje. Deze vergroten ook de kans op verstikking.
  • Kies voor een stabiele en stevige wieg die niet schommelt. Andere kinderen in huis moeten de wieg niet kunnen omtrekken.
  • Als de wieg wieltjes heeft dan moeten deze goed vergrendeld kunnen worden. Een schommelwieg moet goed en stabiel verankerd kunnen worden.
  • Het wiegje is maximaal 90 cm. lang en 27,5 cm. breed.
  • De ruimte tussen zij- en achterwand en de bedbodem is nooit meer dan 2,5 cm.
  • De bedbodem is vlak en stevig.
  • Het babymatras moet precies in de wieg passen. Er mag geen ruimte tussen wanden en het matrasje zitten.
  • De wieg moet geen scherpe hoeken of randen hebben waaraan de de baby of bijvoorbeeld de andere kinderen zich kunnen verwonden.
  • Een baby transpireert veel. Daarom moeten zowel het matrasje als de bodem van het wiegje goed ventileren.
  • Een wiegje waarbij goed geventileerd wordt via de zijwanden, zorgt er ook voor dat het vocht goed weg kan.
  • Koop een een stevig matras waarin de baby niet kan wegzakken. Je wilt voorkomen dat het kan verstikken als het op de buik draait.
  • Gebruik geen dekbed. Ook hiervoor geldt dat verstikking op de loer ligt. Het beste is een passende trappelzak waarbij het hoofdje vrij blijft.
  • Kussens, knuffels, speelgoed of andere losse attributen verhogen de kans op verstikking. Dus die kun je beter niet in de wieg leggen.
Wat voor wieg kies je voor een tweeling of meerling?

Het antwoord hierop is simpel. Elke baby moet een eigen wiegje hebben dat aan de bovenstaande eisen voldoet. Hoe leuk het ook kan zijn om een tweeling bij elkaar te laten slapen, verstandig is het niet. Volgens onderzoek is de kans op wiegendood groter als je kiest voor een tweelingwieg. De kans dat een meerling die in één wieg wordt gelegd tegen elkaar aan draait, is vrij groot en dat kan leiden tot ademhalingsproblemen. Ook slapen baby's die bij elkaar liggen onrustiger. Het advies is daarom: zorg ervoor dat elke baby van een tweeling of meerling een eigen wiegje heeft.

Kan je een baby in een kinderwagen laten slapen?

Incidenteel is het natuurlijk geen probleem als een baby slaapt in een kinderwagen. Maar dan moet je er wel voor zorgen dat de baby op de rug ligt en dat je er altijd toezicht op hebt. De kans op verstikking in een kinderwagen is veel groter dan in een wiegje omdat de zijwanden dicht zijn. En een wandelwagen ventileert ook veel minder. Als je thuiskomt en de baby ligt heerlijk te slapen en je wilt het niet uit de kinderwagen halen, doe dan in ieder geval de kap naar beneden. Het is wel beter om hiervan geen gewoonte te maken. Een baby slaapt het veiligste en beste in een goede wieg.

TIP: Kies een goed babymatras voor de wieg

De keuze voor een goed matras voor de wieg is net zo belangrijk als de wieg zelf. Ook hierbij spelen zaken als comfort, veiligheid en hygiëne een belangrijke rol. Waar allemaal rekening mee moet houden kun vinden op de pagina...babymatras uitzoeken - advies informatie en checklist >

Gerelateerde Informatie:
> Babykamer Inrichten - Advies en Tips
> Goedkope Babykamer Infrichten

Foto wiegje: Childwood Beukenhouten Wiegje

Trefwoorden: Veilige Wieg | Advies | Checklist | Eisen | Informatie | Tips
________________________________________________________________________________________________