Vijf duurzame tuintrends
Wie in de huidige, alle records verbrekende, huizenmarkt de beschikking heeft over een eigen stukje grond prijst zich gelukkig en richt het zo gezellig mogelijk in. Duurzame trends maken daarbij in steeds meer tuinen hun opwachting. Veel ervan zorgen voor nog meer plezier op onze zo gekoesterde vierkante meters. We sommen er vijf op ter inspiratie.

Apparaten met een zonnecel

Er komen steeds meer apparaten die zichzelf van stroom voorzien met de meest geliefde energieleverancier die er bestaat: de zon. Ook in onze tuinen duiken ze op: verlichting en fonteintjes bijvoorbeeld. Het zal niet lang duren voordat we ook onze elektrische wagens op deze manier opladen, en de robotstofzuiger of terrasverwarmer. Die laatste wordt vaak opgenoemd als zinloze energievreter, maar als we hem duurzaam kunnen opladen kraait er geen haan naar en kunnen we ook 's winters buiten zitten (over trends gesproken!).

Watertank

Veel duurzame trends ontstaan simpelweg door terug te grijpen naar ideeën uit een ver verleden. Vroeger sloegen mensen water op in de regenton, nu zijn er watertanks met een grotere capaciteit. Die zijn hard nodig als je ook tijdens een hittegolf je tuin wilt blijven besproeien - wel in de zonloze uurtjes, want in de volle zon wateren is geen aanrader. Bij het vullen van het eigen zwembad komt het ding eveneens van pas. Je kunt er ook de hogedrukspuit op aansluiten.

Moestuin: kruidenspiraal en aardbeientoren

Duurzaam en goedkoop - deze twee gaan gelukkig vaak hand in hand - is de moestuin. Geen verrassing, want zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden zijn niet alleen lekkerder, ze veroorzaken tevens een geluksgevoel. Opkomende tomatenplanten, de geur van basilicum en rozemarijn, de bloemenpracht van de courgettes, alle zintuigen worden op positieve wijze geprikkeld. Zoek op Pinterest maar eens afbeeldingen op van de huidige hot items, zoals een kruidenspiraal en een aardbeientoren. Makkelijk zelf te maken en bovendien decoratief!

Diervriendelijke elementen

Het bijenhotel, de (wilde) vijver, een vogelbadje en -voer, nestkastjes, planten die vlinders aantrekken, zelfs de mogelijkheid tot het adopteren van verzwakte egels: heet dieren welkom in je tuin en bewonder de schoonheid van de Nederlandse fauna. Het is nog leerzaam ook. Gebruik apps om geluiden te herkennen en soorten te determineren, en ontdek dat zelfs kleine beestjes als de poelslak of aardhommel een belangrijke functie en een bijzonder verhaal hebben.

Gerecyclede materialen gebruiken

Van een oude juten zak waar je simpel een grote hoeveelheid aardappels in kweekt, tot een complete loungeset die uit gebruikte pallets bestaat: recyclen is hip, happening en helemaal van deze tijd. Je ziet steeds minder plastic in tuinen, ook omdat een materiaal zoals hout veel mooier bij het groen past. Al met al is het mooi om te zien dat men de tuin steeds meer inricht als eigen, kleine stukje natuur.

________________________________________________________________________________________________