Zo onderhoud je je ritsscreens
Als je net nieuwe ritsscreens hebt aangeschaft, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Een screen is een mooie upgrade van je woning of bedrijfspand, en het goed verzorgen van je screens zorgt voor een langere levensduur. Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten hoe je je screens het beste kunt onderhouden. Je wilt je screens natuurlijk niet per ongeluk beschadigen. Zon en scherm geeft je een aantal handige tips voor het schoonmaken en onderhouden van je screens.

1. Verwijder stof en vuil

Check je ritsscreens regelmatig op stof en vuil. Door de wind kunnen er takjes en blaadjes tussen de zijgeleiders komen, net als bijvoorbeeld zand en ander vuil. Haal dit voorzichtig weg met een zachte borstel. Ook spinnenwebben kun je zo makkelijk weghalen. Zorg ervoor dat je dit rustig doet. Ga niet aan de slag met een hogedrukspuit of schuurspons. Hiermee kun je je screen beschadigen.

2. Gebruik milde schoonmaakmiddelen

Meestal is het ontdoen van los vuil voldoende om je screens weer goed te doen werken, maar soms is er meer nodig. Als er een vlek op je screen zit, zoals vogelpoep of ander vuil, dan wil je dat graag schoonmaken. Gebruik hiervoor wat lauw water en een schoonmaakmiddel met een PH-waarde minder dan 7.5. Een voorbeeld hiervan is groene zeep. Het gebruik van heftige middelen kan de coating van het doek aantasten, en dat wil je natuurlijk niet!

3. Laat je screen goed drogen

Het is belangrijk dat je je screens goed laat opdrogen voordat je ze weer oprolt. Een nat screendoek kan namelijk gaan schimmelen, en dan ben je verder van huis. Het is ook belangrijk om naar het weer te kijken. Is het erg zonnig? Wacht dan nog even met het schoonmaken van je screens. Door de felle zon kunnen er strepen ontstaan op je doek.

4. Smeer je ritsscreens

Om alles soepel te laten lopen, is het belangrijk om je screens te smeren. Dit kun je doen met een droogsmeermiddel, zoals siliconenspray. Spray dit op de bewegende delen van je screen, zoals de scharnieren, zijgeleiders en rubbers. Zorg ervoor dat je eventuele gemorste resten meteen weghaalt, om vlekken te voorkomen.

We horen je denken: hoevaak moet je dit allemaal doen? De experts van Zon en Scherm raden aan om je screens minimaal twee keer per jaar de onderhouden. Dit gaat dan echt over het nat schoonmaken en smeren van de screens. Het controleren op los vuil kun je natuurlijk veel vaker doen. Zo voorkom je dat er blaadjes vast komen te zitten in het systeem en los zand gaat schuren in de zijgeleiders. Woon je in een industrieel gebied, of woon je aan zee? Houd er dan rekening mee dat je screens meer onderhoud nodig hebben. Doe dan 3 à 4 keer per jaar een grotere schoonmaak.

Bijpassende tips en informatie
- Zonwering

________________________________________________________________________________________________