Radiatorfolie

Vernieuwde radiatorfolie zorgt voor besparing

Bij CV installaties is er al lang veel aandacht voor efficiënte opwarming van het circulatie water (HR-ketels) maar nog niet voor een efficiënte afgifte van deze warmte. Bij radiatoren gaat veel van de afgegeven warmte vaak nog onbenut via de buitenmuren verloren. Op de markt zijn al langer radiatorfolies die op de achterliggende muur moeten worden aangebracht. De werking is gebaseerd op het reflecteren van de warmtestraling van de radiator. De reflectie is soms niet hoger dan 75%. In de praktijk geeft deze folie vaak een rommelige aanblik en laat voortdurend los. In veel gevallen is de folie inmiddels bij een behangbeurt verdwenen naar de zolder of bij het afval. Andere mensen willen er niet eens aan beginnen door het slordige gezicht.

TONZON heeft een radiatorfolie ontwikkeld die achterop de radiator zelf moet worden geplakt en niet op de achterliggende muur zoals de oude radiatorfolie. De nieuwe folie reduceert de warmtestraling van de radiator naar de muur met 96%. Dat betekent dat vrijwel alle warmte die de radiatoren nu nog afgeven, ten goede komt aan het binnenmilieu. Dit is ook te merken aan de muur achter de radiator. Deze is nu locaal niet meer overmatig warm maar heeft ook daar gewoon dezelfde gematigde temperatuur als de rest van de muur. Deze oplossing is niet alleen veel effectiever maar ook veel fraaier omdat de radiatorfolie vanuit de kamer niet meer is te zien. Dankzij een temperatuurbestendige dubbelzijdige tape laat de folie niet voortdurend los, zodat het ook een veel duurzamere oplossing is.

Hoe kan de radiatorfolie worden aangebracht?

De verwerking kan geschieden door de installateur op het moment dat de radiatoren worden geplaatst. Bij bestaande radiatoren kan de bewoner het vaak zelf doen zonder de radiator van de kant te halen. Dit kost wel wat meer tijd.

Welke besparing is te bereiken?

De besparing is afhankelijk van de isolatiewaarde van de achterliggende muur, de temperatuur van het water waarmee verwarmd wordt, het rendement van de CV-ketel en het stookgedrag van de bewoner. Hierdoor kunnen alleen globale besparingsgetallen worden gegeven. Hoe dan ook is het energierendement van dit unieke product gigantisch omdat het produceren en transporteren van deze Nieuwe Radiatorfolie slechts circa 0,3 m3 gas per m2 kost. De energetische terugverdientijd bij een radiator voor een niet geïsoleerde steensmuur en een gewone CV-ketel is daarmee slechts enkele (winter)dagen. Bij een nieuwe woning met een EPC kleiner dan 0,8 is de energetische terugverdientijd ongeveer een (winter)maand. Ook bij deze woningen is deze folie dus nog zinvol.

Kosten radiatorfolie

TONZON brengt een setje op de markt dat bestaat uit de Nieuwe Radiatorfolie 50 cm breed en 7½ m lang en een rolletje met 15 m temperatuurbestendig dubbelzijdig klevende tape, genoeg voor in totaal 3,75 m² radiator. De introductieprijs van het setje bedraagt € 17,25* (incl. BTW). Een dergelijke hoeveelheid kost in de bouwmarkten veel meer dan € 17.25*



(* Prijs- en assortimentswijzigingen voorbehouden. De aanbieding is samengesteld door een Woonwebsite partnerbedrijf)