Pokeren




Pokeren

Iedereen kan pokeren en ook steeds meer mensen worden gegrepen door de spanning van het spel. Met vrienden thuis of online, pokeren is zonder twijfel het gezelschapsspel van 2007. Vooral thuis wordt het steeds vaker gespeeld. Met familie of vrienden even een avondje pokeren is voor vele altijd weer een topavond.

De geschiedenis van het pokeren

De geschiedenis van het poker is niet met zekerheid vast te stellen. Zo zou het ontstaan zijn uit het Franse ‘Poque’ of juist uit het Aziatische spel ‘Az Nas’. De meest aangenomen theorie is dat het een combinatie is van het renaissance spel ‘Primero’ en het Franse spel ‘Brelan’. De eerste officiële melding van het spel poker komt uit 1829 en wel van de Engelsman Joseph Crowell. Hij zag het spel in New Orleans en werd op dat moment nog gespeeld met Amerikaanse 20 kaart deck. Via de beroemde radarboten op de Mississippi, waar gokken het meest populaire tijdverdrijf was, verspreide het pokerspel zich snel over de rest van Amerika.

Ten tijde van de burgeroorlog in Noord-Amerika deed het engelse 52 kaart deck zijn intrede en ontwikkelde het spel zich in vele varianten. Beroemde varianten zijn Draw Poker, Stud poker, Omaha en het immens populaire Texas Hold’em Poker.

Texas Hold´em voor beginners

De meest gespeelde vorm in Nederland is Texas Hold’em. Dit is ook een van de makkelijkste varianten om te spelen. De reactie van iemand die het voor het eerst gaat spelen is dan ook; ‘maar het is dus eigenlijk een soort Yahtzee’. Al zal geen enkele fanatieke pokeraar het hier mee eens zijn. Voor Texas Hold’em heb je minimaal twee spelers nodig, maar meer kan ook. Er zijn regelmatig toernooien waar meer dan 10.000 inschrijvingen zijn.

Het spel zelf gaat als volgt. Iedere speler krijgt twee kaarten van de dealer ( te herkennen aan de dealer button). Daarna volgt er de flop. Hierbij draait de dealer drie kaarten om. Daarna volgt de turn, waarbij er één kaart wordt omgedraaid. Als laatste volgt de river, hier wordt nogmaals één kaart omgedraaid. In totaal liggen er nu vijf kaarten op tafel en hebben de overgebleven spelers nog steeds twee kaarten in handen. Degene die met vijf kaarten de beste combinatie kan maken heeft gewonnen.

Tijdens het spel kunnen er namelijk spelers afvallen of ‘folden’ in pokertermen. Er wordt altijd als eerste een small en een big blind ingezet. Twee spelers zetten dus altijd in zonder te weten welke kaarten ze gaan krijgen) Dit wordt gedaan door de eerste twee spelers na de dealer (dit schuift na iedere beurt een plek door). Een small blind is de helft van de big blind en deze bedragen worden van te voren vastgesteld. Na het uitdelen van de eerste twee kaarten aan iedere speler, kunnen de spelers beslissen of zij meegaan ( call) ,verhogen ( raise) of folden. Na de flop, volgt er een zelfde inzetronde evenals na de turn en de river. Degene die na de river de beste combinatie heeft gemaakt, wint de pot.

De waarde van de kaarten van hoog naar laag


Royal Flush:
A tot en met 10 van dezelfde suit (dus of harten, schoppen, ruiten of klaveren)

Straight Flush:
5 kaarten opeenvolgend van dezelfde suit

4 Of a Kind:
4 kaarten met dezelfde waarde

Full House:
3 kaarten van dezelfde waarde gecombineerd met 2 kaarten van dezelfde rang

Flush:
5 kaarten van dezelfde suit, waarde maakt niet uit

Straight:
5 kaarten opeenvolgend, verschillende suits maakt niet uit

3 Of a Kind:
3 kaarten met dezelfde waarde

2 Pair:
2 paar kaarten van dezelfde waarde

1 Pair:
1 paar kaarten van dezelfde waarde

High Card:
Hoogste kaart. Als je geen enkele combinatie hebt gemaakt zoals de bovenstaande voorbeelden, wint de kaart met de hoogste waarde

Woonwebiste Disclaimer