Blender en Keukenmachine - Verschillen en Gebruik

Tegenwoordig zijn er veel apparaten in de keuken te vinden die er vroeger niet waren. Ze zijn bedoeld om het de keuken prinsen en prinsessen wat makkelijker te maken. De blender en de keukenmachine zijn apparaten die inmiddels bij veel mensen hun intrede hebben gedaan. Toch bestaat er ook nog wel wat onduidelijkheid over waar je een blender voor kunt gebruiken en wanneer je het beste de keukenmachine kunt pakken. Op deze pagina kun je lezen wat een blender is, waar een keukenmachine voor dient en wat de verschillen zijn tussen een blender en een keukenmachine. De overeenkomst is dat ze beiden gebruikt kunnen worden voor het mengen en malen van voedsel.

Wat is een blender?

Wat is een keukenmachine of foodprocessor?

Net als een blender is de keukenmachine een elektrisch apparaat waarmee je eten kunt bereiden. Een keukenmachine kan hakken, deeg maken, mixen en mengen. Een andere naam die vaak gebruikt wordt voor de keukenmachine is foodprocessor. De keukenmachine bestaat uit een motorblok en enkele hulp/opzetstukken die door de motor worden aangedreven. Dit zijn messen of snijplaten. Tot slot wordt een keukenmachine geleverd met enkele mengkommen, waar het eten in bereid wordt. De ene keukenmachine heeft meer mogelijkheden dan de andere, maar in basis zijn ze hetzelfde. De mogelijkheden zijn vooral afhankelijk van de hulpstukken die de keukenmachine heeft.

Wat is het verschil tussen een blender en een keukenmachine?

Om te weten welk apparaat voor jou het meest geschikt is, moet je weten wat de verschillen zijn tussen een blender en een keukenmachine of foodprocessor. Hier onder worden de verschillen uitgelegd op basis waarvan je kunt bepalen welke keukenmachine in jouw geval het beste past.

1. Een blender is goedkoper dan een keukenmachine

Een blender is doorgaans goedkoper dan een keukenmachine. Wel is het vermogen mede prijs bepalend. Hoe meer vermogen een blender of keukenmachine heeft, hoe duurder de blender of keukenmachine is. Een degelijke blender kun je wel kopen voor €150 - €200, voor een keukenmachine met dergelijke kwaliteit betaal je al gauw tussen de €400 - €800.

2. Een keukenmachine heeft meer functies dan een blender

Een blender is beperkter in het gebruik en heeft minder mogelijkheden en functies dan een keukenmachine. Wanneer je een blender gebruikt, kun je alleen maar voedsel mengen met een vloeistof, anders loopt de blender vast. Voor smoothies of beslag is een blender prima geschikt. Wil je deeg maken, noten hakken of groenten versnipperen? Dan heb je meestal echt een keukenmachine nodig. Zeer uitgebreide keukenmachines en foodprocessors hebben vaak ook een blender functie zodat het een multi-functioneel keukenapparaat is.

3. Schoonmaak en reiniging van een blender en keukenmachine

Als het gaat om het reinigen van de blender of keukenmachine, zijn er vaak niet zo veel verschillen. De apparaten zijn vaak goed uit elkaar te halen. Wees echter altijd zeer voorzichtig met de messen. Zeker de messen van een keukenmachine zijn vlijmscherp, je kunt er immers harde noten mee hakken! Soms kan het lastig zijn om onder de messen schoon te maken. Meestal kunnen zowel blenders als keukenmachines in de vaatwasser, met uitzondering van het motorblok uiteraard. Let wel op en lees altijd de gebruiksaanwijzing. Met name bij de keukenmachines kunnen de onderdelen juist niet altijd in de vaatwasser.

Wat kost een keukenmachine of foodprocessor?