Daken en Muren

Woonwebsite WoonEncyclopedie
achterwerker

Als een baksteen of een straatklinker beschidgingen heeft of er slecht uit ziet dan wordt dit een achterwerker genoemd. Deze wordt dan niet meer ingezet als het uiterlijk van de steen belangrijk is. Zoals te verwachten is het tegenovergestelde een voorwerker.

afdeklijst

Als bescherming tegen tegen het instromen van water kan er op een muur een hellend bovenstuk geplaatst worden. Dit wordt een afdeklijst genoemd.

afschot

Om het overtollige water beter te laten wegstromen worden daken, goten en leidingen afgechuind. Dit wordt afschot genoemd.

afvoegen

In een afgekrabte voeg kan een klein buitenlaagje specie van een goede kwaliteit worden aangebracht. Hierdoor kan een speciale afwerking of een effect worden bewerkstelligd. Dit wordt afvoegen genoemd.

dakconstructie

Een dakconstructie is de afsluiting van de bovenste verdieping van het gebouw. Daarom is sterk materiaal hiervoor noodzakelijk. Een dakconstructie is een samenstelling van balken ...

  Uitgebreide informatie »

dakkapel

Een uitstekende gedeelte van het schuin aflopende dak met een rechtopstaand venster of kozijn wordt dakkapel genoemd. Inmiddels worden dakkapellen in alle soorten en maten geleverd.

  Meer informatie »

klokgevel

Voorkant van een huis, meestal een ouder pand, waarbij de top kloksgewijs toeloopt.

overstekken

Loopt een dak verder door dan de muur dan is er sprake van een overstek. In landelijke gebieden, op het platteland en in bijvoorbeeld de Alpenlanden hebben de huizen vaker een grote overstek. Hierdoor wordt de toegang van het huis regen-, sneeuw-en zonvrij gehouden en hebben de constructies minder te leiden.

puntdak

Dak met vier gelijke zijde die taps toelopen en in een punt eindigen.

schilddak

Een huis met een dak waarbij aan de de korte zijden ook een afgeschuind gedeelte.

shingles dakbedekking

Van oorsprong is de Shingle Dakbedekking afkomstig uit Amerika waar het al heel lang populair is. Een bitumen dakbedekking van Shingles is duurzaam en van een goede kwaliteit tegen relatief lage kosten. Shingels zijn dus kleinere bitumen delen die als een leisteendak gelegd worden. En inmiddels zijn shingles in een grote in een groot aantal modellen en kleuren te verkrijgen. Vaak wordt de Shingle gebruikt als alternatief voor een leisteen dakbedekking. De shingle kan gebruikt worden voor zowel woonhuizen, vakantiewoningen als voor schuren en tuinhuizen.

  Meer informatie »

trapgevel

Voorkant van een huis, meestal een ouder pand, waarbij de top trapsgewijs toeloopt.

uilebord

De plaats waar de drie zijden van het dak van een boerderij of schuur bijeenkomen, is van oudsher een kwetsbaar punt in de constructie. In Friesland werd het uiteinde van de nokbalk tegen regen en wind beschermd door een driehoekig bord, dat zich tot het inmiddels traditionele uilebord (ûleboerd in het Fries) ontwikkelde. (bron: www.uileborden.nl)

verdieping bouwen

Een andere, vaak ook hele goede mogelijkheid, is het creëren van een extra woonlaag. Een woonlaag ook wel bouwlaag genoemd, is het gedeelte van een bouwwerk tussen twee vloeren in. In de bouwwereld is de bouwlaag de verdieping waarmee een bouwwerk verhoogd wordt ...

  Uitgebreide informatie en tips »

voorwerker

Als een baksteen of een straatklinker er perfect uitziet en zonder beschadigingen dan wordt dit een achterwerker genoemd. Deze wordt dus ingezet als het uiterlijk van de steen zeer goed moet omdat ze vol in het zicht worden aangebracht. Zoals te verwachten is het tegenovergestelde een achterwerker (een baksteen of straatklinker van inferieure kwaliteit).

wang

De zijkant van een dakkapel wordt wang genoemd.