Soorten Kranen voor de Badkamer en Toilet - Voorbeelden Ideeën Tips en Uitleg

Voor de badkamer en het toilet is er een zeer rijk assortiment kranen te koop. Om je ideeën te geven van de mogelijkheden die er zijn, vind je op deze pagina voorbeelden, informatie en tips van verschillende soorten badkamerkranen en kranen voor het toilet. Elk type kraan heeft voordelen en nadelen. Je vindt ook uitleg over de werking van de badkamerkraan. Uiteraard moet je vooral zelf bepalen welke soort kraan het beste past bij jouw smaak, behoefte en eisen. De informatie op deze pagina kan je helpen bij het uitzoeken ervan. Links op de pagina verwijzen naar meer voorbeelden, ideeën en tips van kranen.

Welke soorten Kranen zijn er? Voorbeelden en Uitleg

Er zijn heel wat verschillende soorten kranen voor de badkamer en het toilet. Hieronder vind je voorbeelden met informatie en uitleg over de werking van het type kraan.

Eéngreeps mengkraan

Een eengreeps of eenhendel mengkraan heeft 1 greep waarmee je zowel de temperatuur als het volume van het water regelt. Dit soort kranen is handig met één hand te bedienen. Je regelt de kraan door de greep te kiepen, draaien en naar voor te trekken.

  aanbiedingen en voorbeelden

Tweegreeps mengkraan

Dit soort mengkraan is de traditionele versie van een kraan en heeft aan beide kanten van de schacht een draaigreep of hendel. Met deze twee grepen regel je het warme en koude water. Ideaal voor in de klassieke of brocante badkamer. Let er wel op dat je minder snel de gewenste watertemperatuur krijgt, waardoor deze kraan meer water verbruikt dan de eengreeps mengkraan.

3-gats mengkraan

Een driegats mengkraan of 3-gats wastafelmengkraan is een variant op de tweegreeps mengkraan. Echter, bij een driegats mengkraan bevinden de grepen zich niet aan de kraanschacht, maar los naast de schacht. Je hebt hierdoor drie gaten nodig voor de inbouw, 1 voor de schacht en 2 voor de grepen, vandaar de naam. Je kunt dit type kraan zowel monteren in de wastafel als in wand.

4-gats mengkraan

Net als de 3-gats mengkraan, maar dan met een extra aansluiting voor een handdouche. Perfect voor bij het bad! Dit soort kraan kun je zowel in de badrand, de rand van de muur of de muur zelf monteren. Dit soort kranen heeft een decoratieve plaat, om de montagegaten te bedekken. Je kunt echter ook gebruik maken van rozetten om de gaten netjes af te werken.

Brugmengkraan

De brugmengkraan is een soort combinatie van een tweegreeps en een 2-gats mengkraan. Echter, in een brugmengkraan wordt koud en warm water niet gemengd in een kardoes of mengkogel, maar stroomt het samen in de waterkraan. Deze kraan vind je nu nog zelden terug, maar was vroeger vooral te vinden in de keuken.

Elektronische mengkraan

Een elektronische mengkraan heeft een sensortechniek waardoor water gaat stromen als je je handen onder de kraan houdt. Je hebt hierdoor geen fysiek contact met de kraan en kunt enkel regelen wanneer de kraan aanslaat. De waterhoeveelheid en temperatuur zijn vooraf ingesteld en constant. Je ziet dit soort kraan vooral in openbare ruimtes.

Highriser mengkraan

Een highriser wastafelmengkraan is een chique benaming voor een wastafelmengkraan met een hoge uitloop. Meestal gaat het om een ééngreeps mengkraan met een langere of hogere schacht dan de standaard kranen. Dit soort kranen schaf je aan bij opzetkommen en wanneer de kraan achter of naast de wastafel gemonteerd wordt.

Thermostaatkraan

Zeg gedag tegen temperatuurschommelingen met een thermostaat of thermostatische mengkraan. Met dit soort kraan kun je de temperatuur van het water eenvoudig bepalen, zonder dat je koud met warm water hoeft te mengen. Je stelt met 1 greep de gewenste temperatuur in en met de andere greep het volume van de waterstraal.

Toiletkraan

Een toiletkraan of toiletfonteintje heeft enkel een koud water aansluiting nodig. De kraan heeft daardoor slechts 1 greep of draaiknop. Ook is dit soort kranen vaak lager of kleiner dan eenzelfde soort model bij de wastafel. Deze kraan is perfect voor bij een klein wastafeltje in het toilet.

Wastafelkraan

Bij de wastafel kraan is het belangrijk om te bepalen wat je ermee wilt doen en wie er gebruik van gaan maken. Komt het voor dat je aan de wastafel je haar wilt wassen dan is het handig om een wat hogere kraan te kiezen waar je gemakkelijk je hoofd onder kunt doen. Een tweede belangrijk punt is de veiligheid als je kinderen gebruik maken van de wastafelkraan...

  lees verder

Bijzondere kranen

Wil je eens iets totaal anders dan bovenstaande kranen? Dan zijn onderstaande alternatieven misschien wel iets voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kraan waaruit kokend water komt of een kraan met licht?

Badkamerkraan uit de Muur
Meer Informatie