Zelf Wastafel Ontstoppen Advies Tips en Informatie

Zelf Wastafel Ontstoppen Advies Tips en Informatie. Een verstopte wastafel is vervelend. Zeker als het water niet wil weglopen. Toch kun je in de meeste gevallen eenvoudig en snel de wastafel zelf ontstoppen. Op deze pagina vind je advies, informatie en tips over hoe je het beste zelf een wastafel kunt ontstoppen.

Controleer eerst of de verstopping in de wastafel zelf zit

Als het water niet goed wegloopt uit de wastafel, is het goed om te controleren of het bijvoorbeeld in een een andere wastafel, douche of het bad wel goed wegloopt. Hoor je de afvoer borrelen en rommelen op andere plaatsen dan de betreffende wastafel, of loopt het water ook op andere plekken niet goed weg, dan zit de verstopping niet in de in de wastafel maar dieper in de afvoer of riolering. Het is dan het beste om er gelijk een loodgieter of een professioneel rioolontstoppingsbedrijf bij te roepen.

Is bovenstaande niet het geval dan kun je zelf proberen de wastafel te ontstoppen. Hiervoor kun je onderstaande stappen volgen.

Hoe kun je verstopping van de wastafel voorkomen

Er is een aantal zaken die je kunt doen om verstopping van de wastafel te voorkomen.
- Vang haren en zeepresten zoveel mogelijk op en gooi deze weg.
- Spoel geen nagellak weg door de wastafel.
- Spoel geen zalf, vette crème, olie of wax door de wastafel.
- Spoel geen verfresten en motorolie door de wastafel.
- Maak een keer per half jaar de sifon of zwanenhals schoon.

TIP: Aanbieding Afvoerontstopper Rothenberger Prijs € 15 - € 20

De afvoertonstopper Rothenberger is een zogenaamde zuig-drukreiniger en werkt volgens het luchtpompprincipe met waterdruk. Met de afvoerontstopper Rothenberger kun je op een milieuvriendelijke manier de verstopte afvoer of het toilet weer ontstoppen...

  lees verder

TIP: Huur een professionele ontstoppingsveer

Om het ontstoppen van de toilet beter en sneller voor elkaar te krijgen, kun je een professionele ontstoppingsveer huren. Via onderstaande link kun informatie vinden en de prijzen van het huren van een ontstoppingsveer vergelijken...

  lees verder

Hoe kun je zelf de wastafel ontstoppen?

Als je hebt geconstateerd dat de verstopping echt in de wastafel of de direct afvoer van de wastafel zit, dan er zijn verschillende manieren om te proberen de verstopping weg te krijgen.

Het is handig als je een aantal zaken bij de hand hebt:
1. Een ontstopper.
2. Een doekje om de overloop mee af te sluiten.
3.1. Oude kranten en/of een aantal oude handdoeken of dweilen om vocht op te vangen als de boel toch overloopt.

Wastafel ontstoppen met een ontstopper

De meest eenvoudige en schone manier de wastafel te ontstoppen, is met de ontstopper, ook wel plopper genoemd. Belangrijk is wel dat het rubberen gedeelte de afvoer helemaal moet kunnen afsluiten. Als deze niet groot genoeg is gaat het niet werken.
1. Dek met een natte doek de overloop van de wastafel af of plak deze af met watervast tape.
2. Plaats de ontstopper over de afvoer in de wastafel.
3. Het rubberen gedeelte van de ontstopper moet helemaal onder water staan. Is dit niet het geval, voeg dan wat water toe.
4. Duw op de ontstopper en trek er hierna aan. Doe dit met beleid. En vooral niet te hard duwen. Je wil namelijk niet dat de verstopping nog dieper komt te zitten. Je moet nu een soort van zuigend effect voelen.
5. Herhaal dit een aantal keren en haal de plopper weg om te zien of het water wegloopt.
6. Loopt de wastafel normaal leeg, dan is de verstopping weg. Loopt het water langzaam of niet weg, herhaal de stappen dan nog een keer.
7. Gebeurt er helemaal niets en is de verstopping er nog steeds. Dan is het tijd voor een volgende methode.

Sifon of zwanenhals onder de wastafel losmaken en controleren

Onder de wastafel loop de afvoer die meestal begint met een sifon of een zwanenhals. Dit is een bocht op een soort van opvangbak in de afvoer die bedoeld is om de rioollucht tegen te gaan. Soms kan deze verstopt raken door haar en zeepresten en kan het nodig zijn om deze schoon te maken om zo de wastafel te ontstoppen. Dat kun je doen door de volgende stappen te zetten.
1. Plaats onder de sifon/ zwanenhals van de wastafel een emmer om water op te vangen.
2. Draai met de hand of de waterpomptang voorzichtig de sifon/zwanenhals los. Als je een tang gebruikt doe dit dan met beleid zodat je de sifon niet beschadigd.
3. Een sifon draai je aan een kant los en een zwanenhals moet je aan twee kant losdraaien.
4. Controleer of hierin een verstopping zit en maak de sifon of zwanenhals goed schoon.
5. Plaats de sifon/zwanenhals terug en draai weer goed vast. Als je een tang gebruikt, doe dit met beleid om de boel niet kapot te draaien of te beschadigen.

Als de wastafel hiermee nog niet ontstopt is, probeer dan de volgende stap.

Wastafel ontstoppen met baksoda (zuiveringszout) en azijn

Dit is een beproefde methode. Zij het dat je hier wel geduld mee moet hebben. Je kunt het wastafel namelijk een aantal uren niet gebruiken. Je hebt hiervoor baksoda/zuiveringszout (Natriumbicarbonaat) nodig. Dit is geen gewone soda. Het is in de meeste natuurvoedingswinkels te koop en in sommige supermarkten. Azijn in combinatie met baksoda zorgt voor een chemisch proces dat veel verstoppingen kan oplossen.
1. Schep zoveel mogelijk water uit de wastafel (de afvoer mag gevuld blijven)
2. Plak de overloop af met tape.
2. Strooi een pak baksoda/zuiveringszout in de afvoer
3. Schenk met beleid een fles azijn leeg. Het gaat nu bruisen in de afvoer. Als het gaat schuimen even wachten met verder schenken. Neem hiervoor echt een paar minuten de tijd.
4. Schenk hierna een emmer met zo'n een tot drie liter heet water leeg in de wastafel. Kijk uit dat de boel niet overloopt.
5. Laat dit ten minste vier uur staan. Nog beter is dit een nachtje laten staan.
6. Als het goed is, is de verstopping na vier tot acht uur opgelost en kan de wastafel weer gebruikt worden.

Wastafel ontstoppen met chemische middelen

Dit is een methode om de wastafel te ontstoppen die wel resultaat kan opleveren, echter is het wel meer belastend voor het milieu dan de oplossingen die eerder zijn vermeld. De manier waarop je chemische middelen moet gebruiken, kun je lezen op de gebruiksaanwijzing van het gekozen middel om mee te ontstoppen.

Wastafel ontstoppen met een ontstoppingsveer

Mochten alle eerder genoemde manieren om de wastafel te ontstoppen niet helpen, dan kun je nog een poging wagen met een ontstoppingsveer. Bij de bouwmarkt kun je een ontstoppingsveer, ook wel trekveer genaamd, kopen en soms huren. Dit is gereedschap dat speciaal bedoeld is om verstoppingen dieper in de afvoer of het riool te verhelpen. Een ontstoppingsveer is prima om een verstopping mee verholpen te krijgen.
1. Maak het sifon of de zwanenhals los zodat je goed met de trekveer in de afvoer kunt komen.
2. Brengt het uiteinde van de trekveer met beleid in de afvoer en duw deze voorzichtig door.
3. Voel je weerstand, dan heb je de verstopping bereikt
4. Draai de veer en duw voorzichtig tot de verstopping verholpen is en het water wegloopt
5. Lukt dit niet, dan kun je eventueel dezelfde procedure nog een keer herhalen.

Wanneer een rioolontstoppingsbedrijf of loodgieter inhuren?

Als je zeker weet dat de verstopping diep in de afvoer of in het riool zit, dan kun je het beste een professioneel rioolontstoppingsbedrijf of een loodgieter inhuren. En natuurlijk als alle oplossingen voor het ontstoppen van de wastafel die geboden worden op deze pagina, geen of te weinig effect hebben.
__________________________________________________________________

Trefwoorden: Zelf Wastafel Ontstoppen | Aanpak | Advies | Informatie | Tips
__________________________________________________________________