Zelf Toilet Ontstoppen. Hoe kun je het beste zelf de toilet ontstoppen?

Zelf Toilet Ontstoppen. Heel vervelend als het toilet verstopt zit en het water niet goed wegspoelt. Gelukkig is in de meeste gevallen een toilet prima zelf te ontstoppen. Op deze pagina vind je advies, informatie en tips over hoe je het beste zelf een wc kunt ontstoppen.

Hoe kun je het toilet zelf ontstoppen?

Als je hebt geconstateerd dat de verstopping echt in de toiletpot zit, zijn er zijn verschillende manieren om te proberen de verstopping weg te krijgen.

Zorg ervoor dat je een aantal zaken bij de hand hebt:
1. Oude kranten en/of een aantal oude handdoeken of dweilen om vocht op te vangen als de boel overloopt
2. Lange rubberen handschoenen. De WC is niet de schoonste plek van het huis!

Sluit de watertoevoer van het toilet af en zorg voor ventilatie

Meestal zit er ergens achter of naast de toiletpot een kraantje waarmee de watertoevoer kan worden afgesloten. Draait dit kraantje dicht zodat de kans op overstroming in ieder geval een stuk minder wordt. Bij het wegkrijgen van de verstopping van de WC kan nogal wat stank ontstaan. Daarom is het goed de ventilatie aan te zetten en deur open te laten. Zorg er wel voor dat de stank ook een beetje weggeblazen wordt door wat ramen tegenover elkaar open te zetten.

Toilet met de hand ontstoppen

Soms is de verstopping met de hand weg te krijgen. Zeker als je weet wat er in het toilet terecht is gekomen. Doe de rubber handschoenen aan en probeer eerst wat water uit de pot te scheppen zodat je met de hand in de afvoer van het toilet kunt komen. Als het meeste water eruit is gehaald, steek dan je hand in de afvoer en voel of je een verstopping voelt. Kom je wat tegen, probeer dit eruit te halen.

LET OP:
Duw de verstopping niet weg want dan kan de verstopping dieper komen te zitten.

Toilet met afwasmiddel en warm water ontstoppen

1. Vul een emmer met warm water De temperatuur kan ongeveer gelijk zijn aan dat van afwaswater.
2. Schep zoveel mogelijk water uit de toiletpot.
3. Doe een paar kneepjes afwasmiddel in de afvoer van de toiletpot (twee tot drie kneepjes is genoeg).
4. Houd de emmer minimaal zo'n 80 tot 100 centimeter boven de toilet en schenk leeg. De hoogte zorgt voor wat meer waterdruk en kan al effect hebben op de verstopping.
5. Laat het water zeker vijf tot tien minuten het werk doen en kijk of het waterpeil zakt.
6. Als je ziet dat het waterpeil zakt, maar niet heel snel, kun je de procedure nog een keer herhalen.
7. Is het waterpeil gezakt, trek dan de wc door en kijk of de verstopping echt weg is.
8. Blijft het water staan, probeer dan een andere methode.

Toilet doorprikken met een ijzeren klerenhanger

Je kunt kijken of je verstopping kunt wegkrijgen met behulp van een ijzeren klerenhanger of een ander stuk, stevig ijzerdraad dat te buigen is. Zeker als je al weet waardoor de verstopping veroorzaakt wordt, met name als iemand iets in de toilet heeft laten vallen, is dit een goede methode.
01. Vouw de klerenhanger uit elkaar en maak er een soort van rechthoek van met open bovenzijde en aan beide uiteinden een soort van kromming.
02. Bindt aan het uiteinde dat de pot ingaat een stukje van een doek om beschadiging van de toiletpot te voorkomen. Zorg er wel voor dat dit stevig vastzit.
03. Duw de ijzerdraad met het gedeelte waaraan het doekje zit voorzichtig in de afvoer van de wc en kijk of je de verstopping voelt.
04. Voel je de verstopping probeer deze dan voorzichtig los te krijgen door aan de ijzerdraad te draaien en heen en weer te trekken. Doe dit wel met beleid.

Toilet ontstoppen met een WC Ontstopper

Om het toilet te ontstoppen, kun je ook gebruik maken van een WC ontstopper, ook wel plopper genoemd. Belangrijk is wel dat het rubberen gedeelte de afvoer helemaal moet kunnen afsluiten. Als deze niet groot genoeg is gaat het niet werken. Je kunt er eventueel nog een oude lap omheen binden om hem wat groter te maken. Maar dit verminderd vaak wel de werking.
1. Maak het rubber van de ontstopper warm met heet water zodat het rubber soepeler wordt
2. Het rubberen gedeelte van de ontstopper moet helemaal onder water staan. Is dit niet het geval voeg dan wat water toe.
3. Zet de ontstopper op de afvoer en zorg dat deze er mee afgesloten wordt
4. Duw op de ontstopper en trek er hierna aan. Doe dit met beleid. En vooral niet te hard duwen. Je wil namelijk niet dat de verstopping nog dieper komt te zitten.
5. Herhaal dit een aantal keren en haal de plopper weg om te zien of het water wegloopt.
6. Loopt de pot normaal leeg, dan is de verstopping weg. Loopt het water langzaam weg, herhaal de stappen dan nog een keer.
7. Gebeurt er helemaal niets en is de verstopping er nog steeds. Dan is het tijd voor een volgende methode.

Toilet ontstoppen met baksoda (zuiveringszout) en azijn

Dit is een beproefde methode. Zij het dat je hier wel geduld mee moet hebben. Je kunt het toilet namelijk een aantal uren niet gebruiken. Je hebt hiervoor baksoda/zuiveringszout (Natriumbicarbonaat) nodig. Dit is geen gewone soda. Het is in de meeste natuurvoedingswinkels te koop en in sommige supermarkten. Azijn in combinatie met baksoda zorgen voor een chemisch proces dat veel verstoppingen kan oplossen.
1. Schep zoveel mogelijk water uit de toiletpot (de afvoer mag gevuld blijven)
2. Strooi een pak baksoda/zuiveringszout in de afvoer
3. Schenk met beleid een fles azijn leeg. Het gaat nu bruisen in de afvoer. Als het gaat schuimen even wachten met verder schenken. Neem hiervoor echt een paar minuten de tijd.
4. Schenk hierna een emmer met zo'n drie tot vier liter heet water leeg in het toilet.
5. Laat dit ten minste vier uur staan. Nog beter is dit een nachtje laten staan.
6. Als het goed is, is de verstopping na vier tot acht uur opgelost en kan het toilet weer gebruikt worden.

Toilet ontstoppen met een ontstoppingsveer

Bij de bouwmarkt kun je een ontstoppingsveer, ook wel trekveer genaamd, kopen en soms huren. Dit is gereedschap dat speciaal bedoeld is om verstoppingen in de afvoer of het riool te verhelpen. Een ontstoppingsveer is prima om een verstopping mee verholpen te krijgen, maar moet zeker in een toiletpot van porselein met beleid gebruikt worden.
1. Schep zoveel mogelijk water uit de toiletpot
2. Brengt het uiteinde van de trekveer met beleid in de afvoer en duw deze voorzichtig door.
3. Voel je weerstand, dan heb je de verstopping bereikt
4. Draai de veer en duw voorzichtig tot de verstopping verholpen is en het water wegloopt
5. Lukt dit niet dan kun je eventueel het toilet loskoppelen en dezelfde procedure van onderaf herhalen. Let wel op dat er nogal wat water uit de pot kan lopen.

  > professionele ontstoppingveer huren - meer informatie

Voorstopt Toilet Voorkomen
Door een aantal zaken niet te doen maakt u de kans op een verstopt toilet kleiner.
- Spoel geen grote hoeveelheden toiletpapier in een keer weg
- Spoel geen maandverband, keukenpapier, tampons of luiers weg
- Spoel geen verfresten en motorolie door het toilet
- Spoel geen etensresten, vet en olie door de toilet
- Laat kinderen geen speelgoed meenemen op de toilet (zo kan het er ook niet invallen)
TIP: Aanbieding Afvoerontstopper Rothenberger Prijs € 15 - € 20 >
De afvoertonstopper Rothenberger is een zogenaamde zuig-drukreiniger en werkt volgens het luchtpompprincipe met waterdruk. Met de afvoerontstopper Rothenberger kun je op een milieuvriendelijke manier de verstopte afvoer of het toilet weer ontstoppen...

> lees verder

TIP: Rioolontstoppingsveer Skandia Kopen Prijs: € 15 - € 20
De rioolreinigsveer van Skandia is geschikt voor het verhelpen de meest voorkomende verstoppingen in huis. Heb je een verstopping ergens in de afvoer dan is deze meestal wel te verhelpen met deze oprolbare verzinkte veer. Nadat je hem hebt gebruik rol je hem weer op de kunststof behuizing, En je kunt de Skandia rioolontstopper kopen voor onder de € 25.

> lees verder

Zelf Toiletpot Vervangen - Advies en Tips
Hoe kun je het beste een toiletpot vervangen en plaatsen? Advies, informatie en tips, inclusief een instructie video hoe je deze klus het beste voor elkaar kunt krijgen...

> lees verder

Zelf Wastafel Ontstoppen >

> Aanpak, advies en informatie >

Meer Informatie