Eikenprocessierups Bestrijden


De Eikenprocessierups Bestrijden

Oorspronkelijk komt de eikenprocessierups uit Zuid-Europa. Echter door de klimaatsverandering en de steeds warmer wordende Nederlandse zomers voelt deze soort zich steeds meer op het gemak in Nederland. De rups is de larve van een nachtvlinder met de Latijnse naam Thaumetopoea processionea. 's Nachts gaan de rupsen in processie op zoek naar voedsel. En aangezien ze op eiken voorkomen, ontlenen ze aan deze twee eigenschappen hun naam.

Overdag klitten de rupsen bij elkaar in een spinsel tegen de stam of takken van de boom. De rupsen zijn herkenbaar aan een zwartbruine kop en het zwartgrijze lichaam met een donkergrijze rugstreep. Ze hebben lange, grijzig witte beharing die op roodachtig oranje wratten staat. De haren ontwikkelen zich na een aantal malen ontvellen, tot de overlast bezorgende brandharen. Eind juni, begin juli ontpoppen de rupsen zich tot een nachtvlinder die vrij onopvallend is. De vrouwtjes hiervan leggen in september eitjes.

Eikenprocessierups overlast Bestrijden

De overlast van de eikenprocessierups wordt veroorzaakt door de zogenaamde brandhaartjes. Door kleine weerhaakjes die aan de brandharen zitten, kunnen deze zich in de huid en luchtwegen dringen. Hierdoor worden stoffen uitgescheiden die irritaties en allergiŽn die jeuk en andere overlast aan huid en luchtwegen veroorzaken. De brandharen kunnen trouwens enkele jaren tot wel vijf jaar) actief blijven. De effecten op de mens kunnen enkele dagen tot enkele weken voortduren.

Eikenprocessierups Bestrijden Advies

Mocht er sprake zijn van de eikenprocessierups dan moet u er allereerst voor zorgen dat u niet in contact komt met de rupsen of het nest. Dit voorkomt directe vervelende gevolgen. Het is aan te bevelen om de rupsen en het nest wel te laten verwijderen. Schakel hiervoor een professioneel bedrijf in zoals een boomchirurg of boomverzorger of ongediertebestrijder. Soms kunt u hiervoor ook bij uw gemeente terecht.


Gerelateerde Informatie
- Ongedierte Bestrijden in de Tuin Informatie Overzicht Ľ

Eikenprocessierups Bestrijden | Advies | Informatie | Tips