Franse Tuin Aanleggen - Informatie en Tips


Wat is een Franse Tuin?

De oorspronkelijk Franse tuin (ook wel Baroktuin genoemd) stam uit de 17e eeuw. De Franse architect André Le Nôtre ontwierp bij het kasteel Vaux-le-Vicomte een zeer symmetrische tuin met gazons, buxushagen en andere geordende elementen. Deze tuin kenmerkte zich door zeer strakke lijnen. Hiermee werd als het ware aangegeven dat de mens de controle over de natuur heeft. Het ontwerp van de tuin leidde tot de aanstelling André Le Nôtre voor het ontwerp van de tuinen bij Versailles.

Franse Tuin Ontwerpen en Aanleggen

Een Franse tuin is zeer strak en vrij formeel vormgegeven. Alles is symmetrisch en keurig in model gehouden. De architectuur is bijna tot in het extreme doorgedreven. In een Franse tuin worden gazons afgewisseld met hagen, struiken en bomen die in een strakke vorm zijn geknipt. Verder is het zo dat een Franse tuin over het algemeen weinig bloemen bevat. Het streven is namelijk om de tuin zowel in de zomer als de winter een vrijwel identiek uiterlijk te geven. De keuze valt dan al snel op groen blijvende planten en struiken. Ornamenten in de tuin als empire vazen, gietijzeren object en beelden worden symmetrisch geplaatst en dan vaak in paren of groepen.

Voorbeelden van Bekende Franse Tuinen

Om een goede indruk te krijgen van een publieke Franse tuin of baroktuin kunt u het beste een voorbeeld hiervan bezoeken. Enkele bekende Franse tuinen zijn:

- Paleis 't Loo in Apeldoorn
- Paleis van Versaille in Frankrijk
- Kasteel van Villandry in de Loire Frankrijk

Meer Informatie:
- Engelse Tuin »
- Tuinideeën en Tuininspiratie Overzicht »

Franse Tuin Aanleggen | Advies | Informatie | Inspiratie | Tips | Voorbeelden