Algen Bestrijding
Wat zijn algen?

Algen behoren tot de groep van groene planten in het plantenrijk. Net zoals andere groene planten bouwen ze levende stof op uit anorganische stoffen (water, ijzer, koper, zuurstof, ijzerzouten, kalkzouten etc.) en zonlicht. Dit proces wordt ook wel fotosynthese genoemd.

In al het water zijn algen aanwezig, zelfs in leidingwater. De plantjes worden zichtbaar wanneer er licht in het water komt en de temperatuur stijgt naar hoger dan 8 graden Celsius. Algen vormen een probleem in uw vijver wanneer ze in grote getale aanwezig zijn.

Algen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, zo luidt de gezegde. U kunt de groei van algen in uw vijver tegengaan door schaduw te creŽren. Algen gedijen namelijk goed op veel zonlicht. Een goede optie hiervoor is het planten van waterlelies. Waterlelies zorgen met hun grote bladeren voor schaduw, bovendien zijn ze een sieraad voor uw vijver. Belangrijk is dat u bij het oppotten van uw vijverplanten geen turf, compost, oplosbare kunstmest of koemest gebruikt. Wanneer u dit wel doet wordt het water te rijk aan voedingsstoffen, iets waar algen zeer blij mee zijn.

Milieuvriendelijk bestrijden

Natuurlijk zijn er diverse middeltjes op de markt waarmee u algen kunt bestrijden. Deze zijn meestal echter zeer belastend voor het milieu. Een meer milieuvriendelijk, en tevens goedkoper, middel is het gebruik van watervlooien. Deze kunt u kopen in tuincentra.

Product om algen te bestrijden

Wanneer algen of mos zich op de grond uitbreiden, ontstaat verhoogd gevaar voor uitglijden en ongevallen, bijv. op traptreden buiten, op tegels of op paden. Gebruik daarom een bestrijdingsmiddel om mos te voorkomen. Er bestaan verschillende bestrijdingsmiddelen!