Buitenverlichting Aanleggen - Advies Informatie Tips


Buitenverlichting aanleggen: waar moet je op letten?

Het aanleggen van buitenverlichting hoeft helemaal niet moeilijk of ingewikkeld te zijn. Daarom doen veel mensen dit gewoon zelf. Je kunt tegenwoordig alle benodigde onderdelen bestellen op internet, dus waarom zou je dan nog veel geld uitgeven aan een specialist? Toch zijn er wel wat zaken waar je op moet letten vóór en tijdens het aanleggen van je nieuwe buitenverlichting, zodat je er later optimaal van kunt genieten. Lampenonline.com geeft in dit artikel aan waar je zoal op moet letten.

Lichtplan voor Buitenverlichting

Het maken van een lichtplan helpt om te bepalen waar de verlichting moet komen, welk type verlichting je wilt en hoeveel en welke spullen je nodig hebt. Zo kun je met een kant-en-klare lijst gaan winkelen of op internet op zoek naar een goede lampenspecialist. Je voorkomt vervelend gedoe omdat je bepaalde dingen bent vergeten en je hebt in je hoofd al een schema van wat je eigenlijk wilt.

Bedrading

Hoewel het uiteindelijk gaat om het bereiken van een zo mooi en sfeervol mogelijke tuin, is bij de aanleg van buitenverlichting vooral de bedrading van groot belang. Hoe werk je die weg? Zijn je aansluitpunten wel veilig en waterdicht? Meestal wordt bedrading van tuinverlichting in de grond begraven op ongeveer 10 cm diepte. Dit voorkomt dat je erover struikelt of dat het per ongeluk weer los komt te liggen. Je kunt het ook langs de tegels van terras of pad wegwerken.

Aansluitingen

Uiteraard horen je aansluitingen keurig waterdicht te worden weggewerkt. Bij vrijwel alle buitenverlichting horen deze aansluitingen er gewoon bij. Wanneer je een goed lichtplan hebt gemaakt, zal je niet zo snel ontdekken dat je bedrading te kort is. Gebeurt dit toch, dan kun je de bedrading verlengen met een extra beveiligd koppelstuk. Je kunt niet zomaar draden aan elkaar knopen en denken dat het daarmee is opgelost: één regenbui later werkt je verlichting niet meer.

Montage Buitenverlichting

Niet elk type verlichting vraagt om dezelfde montagemethode. Zo zijn gevellampen over het algemeen wat lastiger te installeren dan bijvoorbeeld eenvoudige staande tuinverlichting. Dit komt omdat bij gevelverlichting de schakelaar over het algemeen binnenshuis wordt gemonteerd. Je moet dus dwars door de gevel boren om de bedrading goed te laten lopen. Het moeilijkst zijn spots die je wilt wegwerken in je tuinpad. Wanneer je dit wilt heb je eigenlijk maar twee opties: ofwel je koopt tegels met spots erin gebouwd, of je laat een professional de spots inbouwen in je pad.

LED-Buitenverlichting

LED-buitenverlichting is tegenwoordig nauwelijks meer van ‘gewoon’ licht te onderscheiden. Je zult echter wel degelijk een verschil merken wanneer je na een jaar de stroomrekening thuis ontvangt! LED-verlichting is vele malen goedkoper in het stroomgebruik en de verlichting slijt minder snel. Dit houdt in dat je ook minder snel nieuwe buitenlampen hoeft aan te schaffen.

Waterdichte Buitenverlichting

Buitenverlichting wordt geleverd met een zogenoemde IP-code. Deze code geeft aan hoe goed de verlichting bestand is tegen vuil en vocht. Er worden twee getallen achter de code geplaatst, bijvoorbeeld IP-42. Dit geeft aan dat de lamp wel beschermd is tegen stof en vuil (waarde 4), maar niet goed tegen water kan (waarde 2). Lampen die onder carports hangen kunnen gerust een lagere IP-code hebben, maar als je de buitenverlichting onbeschut plaatst, kun je beter kiezen voor een hogere IP-code.

Je kunt goed zelf buitenverlichting aanleggen als je op een aantal zaken let!

Wanneer je goed let op een aantal kleine zaken, kun je zonder enig probleem zelf je buitenverlichting aanleggen. Sterker nog, wanneer je de aansluitingen elk jaar controleert en de goede IP-code hebt gekozen, kan de verlichting jarenlang meegaan zonder problemen!

Zoekwoorden: Zelf Buitenverlichting Aanleggen | Advies | Informatie | Tips
________________________________________________________________________________________________