Dakterras Maken - Ideeën Bouwvergunning Tips en Voorbeelden


Dakterras Maken. Bouwvergunning nodig of niet?

Veel mensen dromen ervan: een dakterras. Een dakterras is immers een heerlijke plek om te relaxen. Als je een plat dak op de woning hebt, is het vaak mogelijk een dakterras te creëren. Wel is het van belang om goed te bekijken en uit te zoeken wat het draagvermogen van je dak is. Niet elk dak kan namelijk een dakterras dragen. In veel gevallen is het ook nodig om bij de gemeente een bouwvergunning aan te vragen. Deze bouwvergunning wordt trouwens omgevingsvergunning genoemd. Je kunt bij je gemeente informeren of het nodig is of niet.

Hoe kun je een zelf een dakterras maken? Advies Tips en Voorbeelden

Nadat je hebt gecontroleerd of de dakconstructie een dakterras kan dragen en als je weet dat het wordt toegestaan, kun je de volgende stappen zetten. Wat je daarna moet uitzoeken als je een dakterras wilt maken, is de staat van de dakbedekking. Hierin mogen geen scheuren en zwakke plekken zitten. Is dit wel het geval dan is het aan te bevelen eerst de dakbedekking vervangen. Als er een dakterras is gemaakt, kun je minder gemakkelijk bij de dakbedekking komen. Dat is een reden te meer om je dakbedekking op orde te hebben.
  • Controleer of de constructie van het dak een dakterras kan dragen
  • Zoek uit of een bouwvergunning (omgevingsvergunning) noodzakelijk is. Is dit het geval, zoek uit wat je moet aanleveren en vraag de omgevingsvergunning aan.
  • Controleer de dakbedekking op scheuren en zwakke plekken. Zijn deze er, zorg er dan voor dat deze aangepakt worden.
  • Meet het dak op en bepaal wat voor soort ondergrond je wilt hebben. Zorg ervoor dat de afwatering goed geregeld blijft.
  • Maak een constructie waarop het dakterras gelegd gaat worden.
  • Meet op hoe lang het hekwerk of de balustrade moet worden.
  • Kies het hekwerk of de balustrade en plaats deze.
  • Maak nadat je het dakterras hebt gemaakt, regelmatig schoon om uitglijden en vallen te voorkomen.
Begin met de ondergrond van het dakterras

Als je zeker weet je de dakconstructie sterk genoeg is, kun je starten met het maken van het dakterras. Het eerste wat je moet doen is de ondergrond maken. Hierbij is het vooral van belang dat de afwatering optimaal blijft. Wat je het beste kunt doen, is met behulp van balken een constructie maken waardoor tussen het dak en de vlonders of tegels ruimte blijft en het water goed kan weglopen. Je kunt er voor kiezen zelf een houten vlonder te maken. Maar dit is een klus die wel behoorlijk wat handigheid vereist.

Een hekwerk of balustrade rond het dakterras maken

Natuurlijk is het voor de eigen veiligheid noodzakelijk om rondom het dakterras een hekwerk of balustrade te maken. Zorg ervoor dat je voor een hekwerk kiest waar kinderen niet zomaar op kunnen klimmen. Je kunt kiezen voor een groot aantal verschillende hekwerken en balustrades

Dakterras Laten Maken: Aanbiedingen en Advies

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een dakterras te laten maken. Zeker als je zelf niet handig bent is, dit aan te bevelen. Als je een goed bouwbedrijf inhuurt dan nemen zij ook de aanvraag van vergunningen uit handen. Het advies is wel om meerdere gedetailleerde aanbiedingen of offertes aan te vragen zodat je goed de prijzen kunt vergelijken. Ga niet over een nacht ijs en controleer of alles ook echt is opgenomen in de offerte. Wat je wilt voorkomen is dat je voor verrassingen achteraf komt te staan omdat niet alles in de aanbieding is opgenomen.

Terrastegels op het Dakterras

Voor een dakterras is het van groot belang dat de afwatering goed geregeld is. Daarmee moet je ook rekening houden als de vloer gaat leggen. Op een goede manier gelegde terrastegels waarbij rekening gehouden is met een optimale afwatering zonder dat de tegels gaan verschuiven is een uitstekende oplossing hiervoor. Zorg er wel voor dat je voor vloertegels kies die ook echt geschikt zijn om buiten te gebruiken. Een ander punt van aandacht is het gewicht. Je moet er wel zeker van zijn dat de ondergrond van het dakterras ook echt het gewicht van de terrastegels kan dragen.

TIP: Maak je dakterras regelmatig schoon om uitglijden te voorkomen

Nadat je een dakterras hebt gemaakt, is het van belang om regelmatig schoon te maken. Wat je vooral wilt voorkomen is dat het glad wordt waardoor je kunt uitglijden en vallen.

Bijpassende Informatie:
> Balkon en Dakterras - Overzicht Advies en Ideeën
> Houten Terras Maken

Zoekwoorden: Dakterras Maken | Advies | Bouwvergunning | Ideeën | Omgevingsvergunning | Tips | Voorbeelden
________________________________________________________________________________________________