De meerwaarde en kosten van een tuinhuisje
Iedereen die een tuin heeft, heeft er wellicht wel eens over gedroomd: een tuinhuisje. Zo'n idyllisch huisje van hout in een hoekje van de tuin, waar je je lekker terug kunt trekken met een boek of een mooie speelplek mooie speelplek voor de kinderen kunt creëren. Of een plek waar je simpelweg al je rommel kwijt kunt of waar je misschien zelfs een kantoor aan huis kunt realiseren. Klinkt niet gek toch? Maar zo'n tuinhuisje schaf je niet zomaar even aan. Lees hier waarom je een tuinhuis zou willen aanschaffen en hoe je dit het beste kunt doen.

Fase 1: oriënteren

Omdat een tuinhuisje geen kleine aankoop is, is het verstandig om eerst goed te oriënteren wat er allemaal op de markt is. Door op Google te zoeken naar "tuinhuisje" krijg je eindeloos veel zoekresultaten. Kijk eens even rond of je liever een vierkant of achthoekig tuinhuisje wil, wat voor uitstraling bij de tuin past, wat voor materialen gebruikt worden en wat het kost. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk te weten hoeveel ruimte er in de tuin is. Check ook even of een vergunning noodzakelijk is, maar meestal is dit niet nodig.

Fase 2: doel van het tuinhuisje

Een tuinhuisje schaf je niet aan zonder reden: waarschijnlijk heb je al een doel in je hoofd waarvoor het tuinhuisje gebruikt gaat worden. Maar het kan lonen om het nog een extra keer te overdenken. Zo kan je bijvoorbeeld een tuinhuisje met een carport of een garage combineren. Als je het tuinhuisje wilt gebruiken om een extra zithoek te creëren, kan je ook kiezen voor een (deels) open tuinhuisje. Misschien wil je wel een houtkachel hebben of er een gastenverblijf van maken. Of wat dacht je van een Finse sauna? Je vindt hier de nodige inspiratie. Durf te dromen en kijk dus goed naar je wensen.

Fase 3: het tuinhuisje aanschaffen

Een minder leuk onderwerp: de financiën. Maar het is toch belangrijk om er even bij stil te staan. Want wat kost zo'n tuinhuisje nou eigenlijk? Een klein tuinhuisje is al te verkrijgen vanaf € 450,-. Bij een groter huisje lopen de prijzen al gauw op naar zo'n € 2000,- tot € 3000,-. Als je helemaal los wilt gaan met een compleet bewoonbare blokhut, dan hangt er een prijskaartje aan van meer dan € 10.000,-. Afhankelijk van je budget, je bankrekening en je wensen, kun je ervoor kiezen om een lening af te sluiten. Kijk daarbij naar verschillende aanbieders, zo weet je zeker dat je de meest gunstige lening krijgt.

Fase 4: het tuinhuisje plaatsen

Als je toch in de tuin bezig gaat om een tuinhuisje te plaatsen, waarom kijk je dan niet meteen even of de rest van de tuin nog naar je zin is? Hier vind je leuke ideeën om de rest van je tuin aan te pakken. Het tuinhuisje kan je vervolgens zelf plaatsen of laten plaatsen. Als je een beetje handig bent, is het niet heel lastig. Zo kun je snel genieten van je eigen fijne plekje in de tuin.

Informatie foto: Image by Manfred Antranias Zimmer from Pixabay

Informatie en advies over de meerwaarde en kosten van een tuinhuisje
________________________________________________________________________________________________