Een professional voor het aanleggen van je tuin: Waarom?
Droom je van een tuin die niet alleen je buren groen van jaloezie maakt, maar ook een oase van rust is voor jezelf? Dan moet je eerst een keuze maken: ga je zelf aan de slag of laat je de aanleg van je tuin over aan iemand met een schat aan ervaring? In dit artikel wegen we de voordelen van zelf een tuin aanleggen tegen een tuin laten aanleggen door een professional. Zo weet jij zeker dat je nog voor het voorjaar de juiste keuze kunt maken.

Wat kun je verwachten?

Een tuin aanleggen is hard werken - en misschien vind je het leuk om zelf de handen uit de mouwen te steken. In voorbereiding op de realisatie van je droomtuin kun je een hoop voorwerk doen. Maar voor je begint is een passend plan onmisbaar. Wat zijn je wensen voor de tuin? Hoeveel ruimte heb je? Laat je een ontwerp maken of heb je zelf voldoende ideeën? Uiteraard hoef je nog niet overal een klap op te hebben gegeven, je kunt je ook laten adviseren. Maar het is wel goed om te weten wat de voordelen zijn van een tuin laten aanleggen of zelf een tuin aanleggen. Laten we daar dieper op ingaan:

DIY: Persoonlijke voldoening en creativiteit

Zelf aan de slag gaan heeft absoluut zijn charme. Het zelf planten van elke bloem en het leggen van elke steen kan een enorm gevoel van voldoening geven. Je eigen visie tot leven zien komen, met je handen in de aarde, is onbetaalbaar. Plus, het kan een leerrijk avontuur zijn:
 • Kostenbesparing: In theorie kun je besparen op arbeidskosten door zelf het werk te doen.
 • Persoonlijke groei: Je verwerft nieuwe vaardigheden en kennis over plantensoorten, ontwerp, en tuinonderhoud.
 • Flexibiliteit: Je werkt in je eigen tempo en maakt aanpassingen aan de tuin wanneer je maar wilt.
  Het nadeel is dat je veel vrije tijd kwijt bent, dat je het zult moeten rooien met je eigen kennis en machines en dat het je een hoop energie kost. Als je geen groene vingers hebt, is het afwachten hoe het project uitpakt.

  De professional: Efficiëntie en expertise

  Toch is er iets te zeggen voor het inhuren van een professional. Zij brengen niet alleen jaren van expertise en training mee, maar ook een oog voor detail dat de gemiddelde doe-het-zelver vaak mist:
  • Tijdsbesparing: Een professional kan de klus sneller klaren, waardoor jij meer tijd overhoudt om te genieten van je tuin in plaats van erin te werken.
  • Kosten op lange termijn: Door hun expertise maken professionals minder fouten, wat betekent dat je op lange termijn mogelijk geld bespaart op herstel- en vervangingskosten.
  • Risicobeheersing: Professionals weten hoe ze veilig moeten werken en zijn verzekerd voor het geval er toch iets misgaat.
   Voor het uitbesteden van je tuinklus is wel meer budget nodig dan voor doe-het-zelven. Een tuinspecialist werkt weliswaar efficiënter en sneller door het gebruik van zijn kennis en machines en zijn inkoop is scherper, maar het arbeidsloon telt behoorlijk hard door. Onthoud dit dus goed bij het maken van je plannen.

   Zelf aanleggen vs uitbesteden: De winnaar

   Het inschakelen van een professional voor het aanleggen van je tuin is de duidelijke winnaar. Niet alleen bespaar je jezelf een hoop tijd, geld en potentiële rugpijn, je investeert ook in de kwaliteit en duurzaamheid van je buitenruimte. Een professional brengt je dichter bij de tuin van je dromen, met minder omwegen en teleurstellingen.

   Of je nu een fijne plek zoekt om te ontspannen, een speelparadijs voor de kids, of een uitnodigende ruimte om familie en vrienden te entertainen, met een professional aan je zijde wordt het werkelijkheid. Dus, trek die tuinhandschoenen uit, pak de telefoon en maak een afspraak met een hovenier uit de buurt. Je tuin (en je rug) zullen je dankbaar zijn!

   Bijpassende informatie en advies
   - Tuininspiratie

   Afbeelding bovenzijde: Unsplash

   ________________________________________________________________________________________________