Hoe Gras Zaaien?Gras zaaien

Een gazon kunt u op verschillende manieren aanleggen. Zo kunt u kiezen voor graszoden, maar u kunt ook kiezen voor zaaien. Een gazon zaaien is niet heel moeilijk, maar wat is de beste tijd en welke stappen moet u nemen voor het zaaien van gras?

Wanneer zaaien?

Het voorjaar en de nazomer zijn de beste tijd voor het (in)zaaien van gras. U kunt het gras van half april tot eind mei zaaien. Hierbij is het wel van belang dat de temperatuur boven de 15 graden is. U heeft dan al voor de zomer aanbreekt een mooi gazon liggen. Let op: de koude nachten kunnen voor problemen zorgen. Door de kou kiemt het graszaad niet goed. Voordeel: onkruid kiemt dan ook niet.

Een andere goede tijd voor het zaaien van gras is van half augustus tot eind oktober. De nachten zijn langer, vochtiger en warmer. Hierdoor kan graszaad snel en gelijkmatig kiemen. Het nadeel van deze tijd is, dat u pas het jaar erop kunt genieten van het gazon.

TIP: Het is raadzaam om te zaaien op een dag met weinig wind. Zo voorkomt u dat het graszaad in de border terechtkomt.

Stap voor stap zaaien

Voordat u begint met zaaien, moet u rekening houden met de functie van uw gazon. Bereken aan de hand van het oppervlak hoeveel zaad u nodig heeft. Een kilo is vaak genoeg voor 40 á 50 vierkante meter. Hieronder vindt u de stappen voor het zaaien van gras:

1. Hark als eerste de bovenste laag van de grond los;
2. Verdeel het graszaad in twee gelijke hoeveelheden;
3. Zaai vervolgens één deel in de lengte en het andere deel in de breedte van het oppervlak. Zaai de randen iets royaler voor de stevigheid;
4. Hark voorzichtig en niet te diep het graszaad. Druk daarna het graszaad licht aan;
5. Afhankelijk van de weersomstandigheden moet u het gazon dagelijks licht besproeien tot het gras opkomt en doorgroeit.


Heeft u een mooi gazon aangelegd en wilt u het goed en netjes onderhouden en inrichten. Bekijk dan onderstaande aanbieders voor meer informatie, aanbiedingen en meer! Laat u inspireren en koop direct online...

Gerelaeerde informatie
- Kunstgras »
- Gazon onderhoud en maaien »

Gras zaaien| Gazon zaaien | Tuin en Buitenleven | Informatie | Tips