Hoe onderhoud ik mijn vijver?
Zo kun je jouw vijver het beste onderhouden

Ben je benieuwd hoe je jouw vijver het beste kunt onderhouden? Als je teveel afval op de vijverbodem hebt, kan dit ervoor zorgen dat de bodem gaat rotten. Denk aan overgebleven visvoer De kans wordt hierdoor groter dat de vijver verzuurt en het biologisch evenwicht aangetast wordt. Hierdoor kunnen vissen uitsterven, zullen planten minder goed groeien en kun je met algenproblemen te maken krijgen. In dit artikel geven wij je tips voor het optimaal onderhouden van je vijver. Lees snel verder voor meer informatie.

Zorg voor een schoon vijverfilter

Zorg ervoor dat je een schoon vijverfilter hebt. Wanneer je het vijverfilter schoonmaakt, moet je dit zeker niet met leidingwater doen. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën afsterven. Reinig ze in plaats daarvan met een bak water dat je uit de vijver zelf haalt. Twee keer per jaar het vijverfilter schoonmaken volstaat.

Plant zuurstofplanten in je vijver

Ook het planten van zuurstofplanten in je vijver is erg belangrijk. Deze zijn essentieel voor het afbreken van organisch afval in je vijver. Hierbij kun je denken aan overtollig voer, uitwerpselen van vissen en resten van planten. Als je zuurstofplanten plaatst, zullen algen niet de kans krijgen om te groeien en zo de vijver te vervuilen. Zuurstofplanten groeien tevens sneller dan algen.

Haal bladeren uit je vijver

Het is bovendien belangrijk om bladeren uit de vijver te halen. Doe je dit niet, dan zakken ze naar de bodem. Hier zullen ze gaan rotten en zuurstof aan de vijver onttrekken. Dit zorgt ervoor dat vissen sterven en het biologisch evenwicht in de vijver verstoort zal raken. Het beste kun je een net kopen en deze over de vijver heen leggen. Check daarnaast regelmatig of er toch niet alsnog wat bladeren in de vijver zijn gekomen en haal ze er meteen uit als dit het geval is.

Vervang je vijverwater

Je vijverwater vervangen is tevens een belangrijke stap binnen het vijveronderhoud. Hierbij is het wel van belang om niet al het water te vervangen. Vervang bij voorkeur een derde deel van het vijverwater uit de vijver met leidingwater. Het beste kun je hierbij de bovenste laag van het water eruit halen, omdat hier vaak de meeste algen zitten. Door regelmatig het vijverwater te vervangen, voorkom je dat de conditie van de vijver verslechterd en blijft er een optimale balans behouden.

Wij wensen je veel succes met het onderhoud van je vijver.

________________________________________________________________________________________________