Hoe werkt kweken met LED? Alles wat je moet weten over LED
Het kweken met LED-verlichting is een uitstekende manier om binnen, en tijdens elke tijd van het jaar, planten te groeien. Kweken met LED biedt dan ook tal van voordelen ten opzichte van zonder verlichting of met andere type verlichting kweken. Ben je benieuwd waarom kweken met LED zo gunstig is? Lees dan de onderstaande tekst en kom alles te weten over LED-verlichting en de vele voordelen van het kweken met LED.

Wat is LED-verlichting?

LED staat voor Light Emitting Diode. Het is een type verlichting dat gebruikmaakt van halfgeleidermaterialen om licht te genereren wanneer er elektrische stroom doorheen gaat. LED-verlichting is al jaren erg populair en wordt ook steeds vaker gebruikt in de tuinbouwsector voor het kweken van planten.

Voordelen van LED-verlichting voor platenkweek

LED-verlichting biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verlichtingstechnologieën, zoals gloeilampen of TL-buizen. Zo zorgt kweken met LED voor meer flexibiliteit, is kweken met LED efficiënter, meer specifiek, duurzaam en zorgt LED voor minder warmte.

Flexibiliteit
Met LED-verlichting kun je overal in je huis planten kweken, ongeacht de aanwezigheid van natuurlijk zonlicht. Je kunt een speciale kweekruimte of kweektent inrichten en je planten op elk moment van het jaar verzorgen.

Efficiënt
LED's zijn zeer efficiënt in het omzetten van elektriciteit in licht. Ze verbruiken minder energie en produceren meer licht in vergelijking met andere verlichtingstypen. Wanneer je dus kweekt met LED profiteer je van lagere energiekosten én van een kleinere ecologische voetafdruk.

Spectrumcontrole
Met LED-verlichting kun je het lichtspectrum en de intensiteit nauwkeurig regelen. Hierdoor kun je perfect de groei en ontwikkeling van je planten te optimaliseren. Je kunt zorgen voor specifieke golflengtes van licht en het lichtspectrum aanpassen aan de behoeften van je planten. Zo hebben planten vaak verschillende lichtvereisten tijdens verschillende groeifasen. Met LED's kun je specifieke golflengtes van licht leveren om de groei, bloei en vruchtvorming te optimaliseren.

Lange levensduur
LED-lampen hebben een langere levensduur dan traditionele verlichting. Ze gaan tot wel 50.000 branduren mee, wat betekent dat je ze minder vaak hoeft te vervangen. Hiermee bespaar je flink op kosten uit op de lange termijn.

Koeling
LED-lampen produceren over het algemeen minder warmte dan andere lichtbronnen, waardoor de temperatuur in de kweekruimte beter onder controle kan worden gehouden. Dit is met name ideaal bij het kweken van gevoelige planten.

Waar moet je op letten bij het kopen van LED-verlichting voor plantenkweek

Er zijn tal van verschillende LED-lampen verkrijgbaar die geschikt zijn voor plantenkweek. Bij het selecteren van LED-verlichting voor je kweekruimte zijn er enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden, zoals het lichtspectrum, de intensiteit en de grootte van je kweekgebied.

Lichtspectrum
Kies een LED-verlichtingssysteem dat het juiste lichtspectrum biedt voor de groeifase van je planten. Sommige LED-lampen zijn namelijk specifiek ontworpen voor de beginfase van de groei, terwijl andere beter geschikt zijn voor de bloeifase.

Lichtintensiteit
Controleer de lichtintensiteit die een LED-lamp kan leveren. Dit wordt gemeten in micromol per seconde (µmol/s) en geeft aan hoeveel fotonen er per seconde worden uitgezonden. De benodigde lichtintensiteit hangt af van het type plant en de fase van de groei.

Grootte van het kweekgebied
Zorg ervoor dat het LED-verlichtingssysteem voldoende dekking biedt voor je kweekruimte. Bereken het benodigde aantal lampen op basis van de oppervlakte die je wilt verlichten. Wil je grote planten kweken, of heb je vele kleinere planten? Overweeg dan de aanschaf van een kweektent. In huid kweken in een kweektent is een unieke manier om succesvol planten te groeien in elke tijd van het jaar.

Ga direct aan de slag met het kweken met LED

Kweken met LED-verlichting biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele verlichtingstechnologieën. Benieuwd naar de verschillende soorten LED-verlichting, of wil je meer te weten komen over kweken met LED? Neem dan een kijkje op de website Kwekenmetled.nl en bekijk het breed scala aan LED-verlichtingsproducten en handige tips voor een succesvolle plantenkweek met LED.


Bijpassende informatie en advies
Tuininspiratie en tuinideeën

________________________________________________________________________________________________