Kledingkast Opruimen Inrichten en Indelen - Advies en Tips

Hoe kun je een kledingkast goed opruimen? Advies en tips

Puilt jouw kledingkast ook zo uit? Komt er steeds meer bij en wordt het langzaamaan een onoverzichtelijke en chaotische plek? Dan is het tijd om te ruimen, sorteren en opnieuw in te richten. Op deze pagina vind je een aantal handige tips om een goed en efficiënt ingerichte kledingkast te krijgen, waar je alle kleding snel en gemakkelijk kunt terugvinden. Als je onderstaande stappen zet, heb je van je rommelkast al snel een opgeruimde en goed ingerichte kledingkast gemaakt.

  • Haal de kledingkast leeg en leg de kleding die je wilt houden op een stapel, de kleding die weg moet op een andere stapel en maak een derde stapel voor kleding waarover je twijfelt.
  • Nadat de kast is leeggehaald, maak je hem grondig schoon en laat hem goed drogen.
  • Zoek nu alle kleding definitief uit en leg alles wat terug gaat in de kast op logische stapeltjes die bij elkaar horen.
  • Zorg voor afsluitbare mandjes of bakken waar je kleine zaken als kousen, sokken, lingerie en accessoires in kunt opbergen.
  • Ga nu de kast op een logische manier indelen en inruimen.
  • Zorg ervoor dat de kast netjes en geordend blijft, ook als je hem weer intensief gaat gebruiken!
Stap 1: Begin met het leeghalen van de kledingkast

De eerste stap is het leeghalen van je kast of garderobekast . Gebruik de vloer of je bed als uitstalplek en leg alles zo overzichtelijk mogelijk neer zodat je goed kan zien wat je allemaal uit de kast hebt gehaald aan kleding en andere zaken. Als je kleding op de vloer neer legt, stofzuig dan wel even van tevoren. Dat is wel zo fris voor de kleding!

Stap 2: Daarna ga je de kledingkast ga je de kledingkast goed schoonmaken

Is je kast leeg? Dan kan het schoonmaken beginnen. Begin met het goed uitzuigen van de kast met de stofzuiger. Nu de kast leeg is, kun je hem wellicht ook even van de muur halen zodat je de stofnesten achter en onder de kast kunt wegzuigen. Pak daarna een doek en maak met een sopje de hele kast schoon. Vergeet niet de onderkant van de planken en de boven- en achterkant van de deurtjes schoon te maken. Laat de kast daarna goed drogen voordat je weer gaat inruimen.

Stap 3: Nu ga je de kleding in de kledingkast selecteren en opruimen wat je niet meer nodig hebt

Het is tijd om een selectie van je kleding te maken. Wat gebruik je niet en kan weg? Met welke kleding kun je een ander gelukkig maken of wat kun je verkopen? Kringloopwinkels zijn ook altijd blij met goede, gebruikte kleding! Maak stapeltjes van de kleding die je wilt houden en die je weg wilt doen. Twijfel je over een kledingstuk, bijvoorbeeld omdat je er goede herinneringen aan hebt? Leg deze op een apart stapeltje dat je later wat verder weg in de kast kunt opbergen. Nadat je de selectie gedaan hebt, leg je alle kleding die je niet zelf wilt houden op een andere plek. Of nog beter: stop deze in dozen of zakken.

Stap 4: De kledingkast inrichten en opnieuw indelen

Nu alles uitgezocht is, kun je beginnen met het herindelen van je kledingkast of garderobekast. Sorteren kun je op verschillende manier doen. Handig is om te beginnen met het sorteren op seizoen. Is het zomer? Leg dan de winterkleding achterin de kast of berg ze op in een aparte doos. Doe het op een dusdanige wijze dat de wisseling van de seizoenskleding gemakkelijk kan. Verder kan het handig zijn je kleding te sorteren naar activiteit. Draag je naar werk andere kleding? Hang of leg je werkkleding dan aan de ene kant van de kast en de vrijetijdskleding aan de andere kant, waarbij je dan ook nog een onderscheid kunt maken tussen sportkleding en andere vrijetijdskleding. De verdere indeling van de kledingkast is afhankelijk van de grootte van je kast en je eigen wensen. Je kunt indelen op kleur, op stijl of of soort kleding. Dit is een beetje afhankelijk van wat je zelf prettig vindt. Een advies is om aparte stapeltjes met broeken en truien te maken. Deel de stapeltjes van shirts met korte mouwen en lange mouwen apart in. Zorg er altijd voor dat de kleding die je in dit seizoen nodig hebt, vooraan ligt. Heeft je kledingkast lades, gebruik die dan om sokken, panty’s, leggings, ondergoed en sjaals in op te bergen. Denk er wel aan ze niet door elkaar te gooien, want dan wordt het toch weer een rommeltje. Heeft je kast geen lades, dan kun je overwegen om aparte kratjes of dozen hiervoor aan te schaffen die je onderin de kast kunt zetten. Zorg er wel voor dat je ze gemakkelijk kunt pakken. Zeker als het om kleding gaat die je dagelijks gebruikt.

Stap 5: Houd je kledingkast opgeruimd en netjes!

Voorkom dat je kast binnen een week weer een puinhoop is. Heb je gewassen? Berg de kleding dan op de juiste manier op. Wil je echt overzicht? Vouw je kleding dan altijd op voor je de kleding opbergt

Youtube Filmpje Kledingkast Indelen en InruimenTIP: Ga je kledingkast opruimen tijdens de wisseling van de seizoenen

Met de wisseling van het winter- naar het zomerseizoen en andersom heb je automatisch behoefte aan andere kleding. Dit is dan ook een goed moment om de kledingkast op te ruimen en in te delen. Je doet dat twee keer per jaar. Zo hou je de kledingkast opgeruimd en netjes en zorg je ervoor dat overbodige kleding weggaat en je de kleding die je veel draagt gemakkelijk kunt vinden.

Gerelateerde informatie
- Kleding Opbergen »
> Inloopkast maken
> Hulp Bij Opruimen
- Kledingkast op maat »

Trefwoorden: Kledingkast opruimen en indelen | Advies | Informatie | Stappenplan | Tips
________________________________________________________________________________________________