Legpatroon SierbestratingWat is een Legpatroon bij Bestrating?

Een bestrating ontleent zijn stevigheid aan de manier waarop de tegels op elkaar aansluiten en gerangschikt worden. Afhankelijk van het tegelformaat zijn er verschillende legpatronen mogelijk. Elk legpatroon heeft zijn eigen mogelijkheden en beperkingen.

Functie van Legpatronen bij Bestrating

Een bestrating is sterker als de zijkanten van de tegels strakker tegen elkaar aan liggen. Veel bestratingen moeten een groot gewicht aankunnen. Denk bijvoorbeeld aan een oprit, die vaak het gewicht van een auto aan moet kunnen. Een tuinpad of terras komt daarentegen niet vaak in aanraking met zware gewichten. Hier kunt u weer meer doen met decoratieve bestrating.

Soorten Legpatronen

Om duidelijk te krijgen welk legpatroon voor uw situatie en uw bestrating het meest geschikt is vindt u hieronder verschillende vormen van bestrating. Elk patroon heeft zijn eigen voor- en nadelen en natuurlijk sluit de beste keuze ook geheel bij uw eigen smaak aan!

Strakke bestrating met facet
Bij strakke bestrating wordt er middels een aanschuining (facet) voor gezorgd dat de bestrating aan de randen niet kan beschadigen. Veel materialen zetten uit en krimpen bij wisselende temperaturen waardoor een facet randbeschadiging voorkomt. Daarnaast zorgt een facet voor een snellere waterafvoer bij regenval. De bekendste vormen van bestrating met facet zijn de waalformaat en betontegels.

Strakke bestrating zonder facet
Strakke bestrating zonder facet is ontwikkeld voor een volledig strakke bestrating in de moderne tuin. Vaak zijn strakke sierbestratingen zonder facet in grote maten uitgevoerd. Strakke sierbestrating zonder facet is veelal voorzien van kleine ingebedde afstandhouders op de zijkant zodat ook deze bestrating niet snel kan beschadigen. Indien u het mooi vindt dat de randen beschadigd zijn, bestaat er getrommelde bestrating.

Getrommelde Bestrating
Getrommelde stenen worden "getrommeld" waardoor de randjes beschadigd raken en de oppervlakte licht bekrast wordt wat een verouderd resultaat geeft. Dit geeft een authentieke, rustieke of mediterraanse uitstraling in uw tuin. Deze stenen zijn los gelegd en niet stevig en daarom zijn ze bijzonder geschikt voor uw terras of tuin.


Ongetrommelde Bestrating
Ongetrommelde bestrating is een sierbestrating met een facet randje aan de stenen en is het tegenovergestelde van getrommelde bestrating. Ongetrommelde stenen zijn geschikt voor verharding van het terrein of oprit.Wildverband
Wildverband wordt verkregen door diverse maten bestrating / sierbestrating door elkaar in verband te leggen. Vaak word wildverband sierbestrating samengesteld uit 4 afmetingen.Aanbiedingen voor Bestrating

Bent u op zoek naar mooie bestrating of bezig met een andere klus in uw tuin? Woonwebsite heeft een aantal interessante aanbieders die u wellicht kunnen helpen bij uw klus!

Tips voor het gebruik van inveegzand

Als u nieuwe bestrating heeft gelegd, moeten de voegen worden gevuld met zand. Het geschikte zand hiervoor is inveegzand of inveegsplit met een scherpe korrel.