Lichtplan Tuin


Lichtplan voor de tuin

Geniet optimaal van uw tuin door de juiste verlichting te gebruiken. Een lichtplan helpt u hierbij. Bepaal waar u welke verlichting wilt hebben, die volledig aan uw wensen voldoet. Houd hierbij rekening met de functie van de ruimte/plek in de tuin. Wilt u een plek waar u ’s avonds heerlijk kunt lezen? Of wilt u juiste een sfeervolle en romantische plek creëren? Met een goed lichtplan kunt u de juiste verlichting kiezen.

Stappenplan lichtplan

In een aantal stappen kunt u een perfect lichtplan maken.

Begin met een tuinschets
Begin bij voorkeur met een tuinschets op schaal, zodat u een goed overzicht krijgt. In deze schets geeft u de plek van vaste elementen aan: het terras, het gazon, de vijver, de trap etc.

Wat wilt u verlichten?
Wilt elementen verlichten? Houd dan rekening met de functie van de tuin of het doel van de verlichting. Moet de verlichting functioneel zijn of juist sfeervol? Denk niet alleen aan het verlichten van de trap of het terras, maar ook aan mooie hoekjes of bijzondere vormen die u extra kunt benadrukken met verlichting.

Bepaal het type licht
Afhankelijk van het element dat u wilt uitlichten, kiest u de lichtintensiteit. U kunt daarbij kiezen uit small, medium en large. Met small licht kan bijvoorbeeld een terras of border gemarkeerd worden. Large licht kan gebruikt worden voor het uitlichten van een grote boom of gevel.

Bepaal de lichtrichting
Elke tuinlamp is anders en geeft een ander soort verlichting. Stem de richting af op het te verlichten element en varieer hierin. Heeft u huisdieren, kinderen of kleinkinderen? Gebruik dan verlichting die niet in de weg staat. Bij de keuze voor een armatuur speelt de richting van het licht een grote rol. Verlichting die geïntegreerd is in de bestrating schijnt vanuit de grond. Bovengrondse armaturen zorgen voor rondom verlichting. Wandverlichting kan zowel rondon als naar beneden schijnen.

Kies de armaturen
Als laatste kiest u voor de armaturen. Let hierbij op het type lichtbron en de lichtkleur. Wilt u graag led-tuinverlichting of juist halogeen? Houdt u van verlichting die warmte uitstraalt of juist wat koeler? Verlichting op basis laagspanning ( 12 volt) is veilig voor kinderen en huisdieren en kunt u zelf aanleggen. Wilt u gebruik maken van 220 volt? Schakel dan een monteur in.

Bron: Tuinieren.nl

Aanbiedingen voor verlichting

Bent u op zoek naar sfeervolle, romantische of funtionele verlichting voor in uw tuin of andere ruimte in huis? Woonwebsite helpt u graag. Bekijk onderstaande aanbieders en laat u inspireren...

Gerelateerde informatie
- Lichtplan voor in huis »
- Tuinverlichting en buitenlampen »
- Klassieke buitenverlichting »
- Tuinverlichting »

Lichtplan Tuin Maken | Verlichting | Tuin & Buitenleven