Moestuin Aanleggen


Uw eigen moestuin aanleggen

Zelf geteelde groenten en fruit zijn lekkerder én goedkoper. Een eigen moestuin kost wat meer tijd dan een ritje naar de supermarkt maar u krijgt er wel wat voor terug. En als u het goed aanpakt, hoeft een moestuin onderhouden niet eens heel tijdrovend te zijn. Zoals voor veel dingen geldt: een goed begin is het halve werk.

Het aanleggen van de moestuin

Voordat u begint aan uw moestuin is het belangrijk om na te denken over de soorten groente en fruit die u wilt verbouwen. Daarnaast moet u goed nadenken over de ligging. Kies een plek waar minstens zes uur per dag de zon schijnt. Leg een moestuin niet in de schaduw van bomen. Om de gewassen gelijkmatig te laten rijpen, is het raadzaam de ligging van de moesbedden van noord naar zuid te laten lopen. Op deze manier kan de zon tussen de rijen door schijnen. Zorg voor bescherming tegen de wind aan de noord- en noordoostkant van de moestuin.

Een ander aandachtspunt is de grond. Inspecteer de grond waar u een moestuin wilt aanleggen. Plakt de grond aan uw laarzen? Dan is de grond nog te vochtig en nog niet klaar om ingezaaid te worden. Zorg ervoor dat de grond vlak is en iets afloopt naar het zuidoosten of zuidwesten. Zo kan het (regen) water weglopen.

Groenten en fruit groeien het best op een lichte, voedzame grond. Voor alle soorten geldt dat de grond zuurstofrijk moet zijn, hierdoor is een kleigrond niet geschikt voor een moestuin. In welke mate de grond mest- of kalkrijk moet zijn is wel per soort verschillend. Zo houden kolen en wortelen van een kalkrijke grond, terwijl aardappelen het beter doen in een zure (kalkarme) grond.


Moestuin indelen

Hoe kunt u het beste uw moestuin indelen? Het is aan te raden de bedden niet breder dan één meter te maken met daartussen paden van ongeveer dertig centimeter. Zo kunt u overal goed bij. Wilt u gebruik maken van een kruiwagen? Leg dan een hoofdpad aan van vijfenzeventig centimeter breed. Om alle groenten, blad en vruchtgewassen te kunnen telen is het raadzaam om het moesgedeelte in acht bedden te verdelen.

Uw moestuin gezond houden

Om de grond van uw moestuin voedzaam te houden is het aan te raden om de verschillende soorten groenten en fruit één keer in de zoveel tijd te rouleren. Bemesten en kalk toevoegen (doe dit nooit tegelijkertijd) is ook een manier om de grond vruchtbaar te houden.

Bron: Tuinieren

Tip

Heeft u een balkon? Of is uw tuin niet zo groot? Geen probleem! U hoeft geen enorme lap grond te hebben om uw eigen groente en fruit te kunnen kweken. Wat dacht u van een moestuin in een (metalen) mand, in hangbakken of in hangzakken? Zo kunt u ook in op een kleine oppervlakte genieten van een eigen moestuin.
Klik hier voor meer informatie over een kleine moestuin »Welke zaden planten

U wilt beginnen met uw moestuin en hier groenten en fruit aanleggen. Het is nu alleen nog de vraag voor welke groenten en fruit u gaat kiezen. Er zijn vele verschillende soorten groentezaden en fruitzaden verkrijgbaar. U kunt dus kiezen voor groente- en fruitsoorten die u lekker vind en daarnaast ook voor de soorten die goed en snel groeien. Aan u de keuze.

Bron: Persbericht Intratuin

Gerelateerde informatie
- Tuinaanleg en tuinieren »
- Moestuin op het balkon »
- Kruidentuin op uw balkon »
- Moestuin zaaien »

Moestuin Aanleggen | Moestuin Beginnen | Zelf groenten en fruit kweken | Tuin & Buitenleven