Salie in de Tuin

Wat voor soort plant is Salie?

De naam salvia komt van het Latijnse salvere en betekent 'heilzaam kruid'. Dit kruid komt oorspronkelijk uit de landen in de Balkan en rond de Middellandse Zee. Salie heeft de reputatie een versterkend middel te zijn voor hoofd en hersenen. Het is een heestersoort die 30 tot 100 cm hoog wordt en die in dichte bundels van behaarde stengels groeit van juni tot augustus. Salie groeit het best op een zonnige plaats. De grond moet niet te vochtig zijn maar wel kalkrijke. Salie is goed in potten op te kweken. De plant kan ook enige schaduw verdragen. De plant kan niet tegen strenge vorst. En om de plant te behouden kun je deze na de bloei het beste meteen snoeien.

Hoe kun je Salie gebruiken?

Salie werd en wordt op een groot aantal manier gebruikt. Natuurlijk is salie vooral bekend als een kruid dat gebruikt wordt in soepen, stoofschotels, lamsvlees, groente- en tomatengerechten. Ook wordt Salie door sommigen gezien als een klassiek middeltje tegen ontstekingen van mond, keel en amandelen en als spijsverteringsbevorderend middel bij oprispend maagzuur. Maar voorzichtigheid is geboden omdat er ook negatieve werkingen bij overmatig gebruik van salie bekend zijn.

Verder heeft Salie een desinfecterende werking. Je kun een pan met saliebladeren en water aan de kook brengen en deze in een ruimte zetten. De damp doet de rest zorgt voor een desinfecterende werking. Heb je last van insecten in de linnenkast? Leg dan gedroogde saliebladeren in de kast. Insecten zouden hierdoor verjaagd worden.

En niet te vergeten natuurlijk heeft salie ook een decoratieve waarde. De vrij dichte struiken krijgen in de zomer mooie bloemen die een verrijking zijn voor je tuin,,,meer informatie over de kruidentuin Ľ

TIP: Gebruik Salie om insekten te verjagen

Leg gedroogde saliebladeren in uw linnenkast om insecten te verjagen. Om een kamer te desinfecteren kunt u een pan met saliebladeren en water opzetten. De damp doet de rest.

Salie in je Tuin | Advies | Gebruiken | Informatie | Planten |