Bomen en Struiken SnoeienBomen en Struiken Snoeien: waarom?

Snoeien is zeer belangrijk om uw planten en bloemen in optimale conditie te houden. In veel tuinen is de beplanting zo dicht dat snoeien en uitdunnen een noodzaak is om een gezonde plantontwikkeling te krijgen. In de vrije natuur zorgen bloemen en stuiken ervoor dat ze voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Hieronder vindt u een aantal tips hoe u de struiken en planten het best kunt snoeien.

Voorjaarsbloeiende struiken snoeien
Ziet u in de winter bloemkoppen aan de takken? Dan heeft u te maken met heesters die vóór de zomer bloeien, oftewel voorjaarsbloeiers. Deze snoeit u na de bloei. Heesters, zoals forsythia, boerenjasmijn en sering, bloeien op het oude hout. Snoei ze direct na de bloei als ze te groot worden. Knip de uitgebloeide takken terug tot op een lagere zijscheut.

Zomerbloeiende struiken snoeien
Heesters waar in de winter uitgebloeide bloemen aan zitten, hebben in de (na) zomer gebloeid. Deze planten maken nieuwe bloemkoppen aan in het voorjaar. Snoei zomer- en najaarsbloeiers in het voorjaar. Deze heester bloeien op het jonge hout. Dit geldt voor de vlinderstruik, maar ook voor clematissen die vanaf juli bloeien. Snoei ze begin maart terug tot 30 cm hoogte, voor nieuwe groei en rijke zomerbloei.

Hortensia's snoeien
Hortensia's zijn sterke bloemen die in 2 groepen te verdelen zijn: bloeiers op de oude knop en bloeiers op de nieuwe knop. Voor beide geldt een andere snoeitechniek. Lees meer »

Takken snoeien
Voor een optimale bloei en groei van planten en bomen is snoeien belangrijk. Takken snoeien kan op verschillende manieren. Zo kunt u knippen, toppen of zagen. Lees meer »


Aanbiedingen voor Snoeien van Bomen

Voor het snoeien van bomen en struiken is veel tuingereedschap te koop. Van takken- tot heggenscharen en alles voor het snoeien. Bekijk onderstaande aanbieders en hun (online) collectie voor aanbiedingen.

Gerelateerde Informatie:
- Snoeien in de Lente en het Voorjaar »
- Snoeien in de Zomer »
- Snoeien in Herfst en het Najaar »
- Snoeien in de Winter »

Snoeien van Bomen en Struiken | Advies | Informatie | Tips | Snoeikalender