Tips voor een nieuwe schutting in de tuin
Denk je aan een nieuwe schutting voor je tuin? Dan denk je waarschijnlijk vooral aan de praktische voordelen zoals meer privacy en een veilig gevoel. Maar een goed gekozen schutting kan ook de uitstraling van je tuin verbeteren en zelfs de waarde van je woning verhogen. In deze blog ontdek je verschillende materialen en stijlen schuttingen, leer je over de regels voor het plaatsen van een schutting en krijg je handige tips voor het kiezen van een leverancier en de installatie. Bereid je voor om alles te leren wat je moet weten om de perfecte schutting voor je tuin te kiezen.

Waarom een nieuwe schutting?

Een nieuwe schutting kiezen doe je niet zomaar. Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen overwegen om je huidige schutting te vervangen of een nieuwe te plaatsen. Een van de voornaamste redenen is de behoefte aan meer privacy in je tuin. Met een goede schutting kun je ongestoord van je buitenruimte genieten, vrij van nieuwsgierige blikken van voorbijgangers of buren. Daarnaast draagt een stevige schutting bij aan de veiligheid van je tuin. Het houdt niet alleen ongewenste bezoekers buiten, maar zorgt ook voor een veilige speelomgeving voor kinderen en huisdieren. Naast deze praktische voordelen kan een schutting ook flink bijdragen aan de sfeer en het uiterlijk van je tuin.

Verschillende materialen


Hout: Populair vanwege de warme, natuurlijke uitstraling. Eenvoudig te installeren, maar vereist regelmatig onderhoud zoals schilderen of beitsen.

Kunststof: Bekend om zijn duurzaamheid en weinig onderhoud. Vaak duurder in aanschaf, maar bespaart op lange termijn op onderhoudskosten.

Metaal: Sterk en duurzaam, zorgt voor een moderne uitstraling. Biedt uitstekende veiligheid, gaat lang mee, maar kan minder privacy bieden tenzij gecombineerd met andere materialen.

Schanskorven: Bestaan uit metalen korven gevuld met breukstenen. Stevig, onderhoudsvriendelijk en bieden een unieke esthetische toevoeging. Uitstekend voor geluidsisolatie en natuurlijke integratie in diverse tuinstijlen. Kijk hier voor meer informatie over deze mooie schuttingen.

Let op de regeltjes

Voordat je een nieuwe schutting plaatst, is het goed om op de hoogte te zijn van de lokale regelgeving. In veel gemeenten bestaan er specifieke voorschriften over de hoogte en de plaatsing van schuttingen. Dit kan variëren van toegestane materialen tot de afstand die moet worden gehouden van de erfgrens. Het is ook belangrijk om te overleggen met je buren over de schutting die je van plan bent te plaatsen. Dit kan toekomstige geschillen voorkomen en zorgt ervoor dat beide partijen tevreden zijn met de resultaten. In sommige gevallen kan het zelfs nodig zijn om een vergunning aan te vragen bij de gemeente, vooral als de schutting hoger wordt dan wat normaal is toegestaan.

Tips voor het plaatsen

Het correct installeren van een schutting kan het verschil maken tussen een duurzaam resultaat en een project dat snel herzien moet worden. Hier zijn enkele nuttige tips om ervoor te zorgen dat je schutting stevig en mooi staat:

  • Zorg ervoor dat je alle nodige vergunningen hebt voordat je begint. Meet de grenzen van je eigendom nauwkeurig af en zorg ervoor dat je weet waar de leidingen en kabels lopen om problemen te vermijden.
  • Materialen en gereedschap: Kies het juiste gereedschap en de juiste materialen voor de installatie. Dit omvat niet alleen het schuttingsmateriaal zelf, maar ook zaken zoals palen, schroeven en cement voor de fundering.
  • Plaatsing: Begin met het plaatsen van hoekpalen en gebruik een touw of laser om te zorgen dat alle palen in een rechte lijn staan. Dit helpt om je schutting recht en professioneel uitziend te houden.
  • Veiligheid: Draag tijdens het werk altijd geschikte beschermende kleding, waaronder handschoenen en veiligheidsschoenen. Dit is essentieel om verwondingen te voorkomen tijdens het hanteren van zware materialen en gereedschappen.
  • Professionele hulp: Overweeg professionele hulp in te schakelen als je niet zeker bent van je doe-het-zelf vaardigheden. Een professional kan ervoor zorgen dat de schutting correct en veilig wordt geïnstalleerd, wat op lange termijn kostenbesparend kan zi
Bijpassende informatie en advies
- Tuinafscheiding

Afbeelding bovenzijde: M. Chen (Unsplash)

________________________________________________________________________________________________