Tuindecoratie van mos - wat is leuk voor bij jou in de tuin?
Mensen vinden decoraties met mos steeds interessanter. Vooral moswanden en objecten worden steeds populairder. Dit komt doordat we steeds meer houden van natuurlijke materialen en een groene uitstraling, met zo min mogelijk materiaal en constructie. Je hebt de keuze uit echt mos, maar je kunt ook kunstmos kopen. Laten we het onderwerp eens bespreken, en een aantal manieren waarop je mos kunt verwerken in de tuin.

Wat is mos?

Mos is een soort plant, net zoals andere planten. Het heeft stengels en bladeren, maar er is één verschil: mos krijgt geen voeding via wortels. Aan de stengels zitten wortelachtige structuren, die rizoïden worden genoemd. Met deze rizoïden kan het mos zich vasthechten aan verschillende oppervlakken, zoals muren of boomstammen. Er zijn veel verschillende soorten mossen, sommige groeien zelfs onder water. Het is best wel complex. Rendiermos, bijvoorbeeld, is geen mos maar een speciale schimmel genaamd korstmos. Mossen planten zich voort door middel van sporen. Ze groeien het best in vochtige, schaduwrijke en een beetje zure omgevingen.

Het gebruik van mos

Mos wordt al heel lang gebruikt in kerststallen en bloemstukken. Mensen ontdekten dat mos gemakkelijk kon worden gedroogd en steeds opnieuw kon worden gebruikt. Als het mos te droog werd, kon het brokkelen en was het niet zo geschikt voor hergebruik. Omdat we graag meer groen willen, zowel binnen als buiten, is er een grote 'industrie' ontstaan rondom het maken en verkopen van moswanden en mos-schilderijen. Maar eigenlijk is 'industrie' niet het beste woord, want het gaat om het verwerken van puur natuurlijk materiaal. Het selecteren, drogen, bewaren en vastplakken van mos is nu een vak apart geworden. Het vereist ook veel creativiteit om mooie composities te maken. Er zijn talloze manieren om mos te gebruiken als wanddecoratie.

Mosgraffiti

Je wilt geen mosplantjes tussen de tegels in je tuin of op je keurig aangelegde gazon. Maar wat vind je van mos op je muur waar je al je creativiteit in kwijt kunt? Het is als graffiti, maar dan met mosplantjes, een groen alternatief voor traditionele graffiti. Nadat je het hebt aangebracht en in het begin goed hebt verzorgd, groeit je kunstwerk op de muur vanzelf verder. Je kunt zelf een leuk ontwerp verzinnen en meteen aan de slag!

Moswand

Een moswand is een populaire keuze voor binnen in huis, zoals in de woonkamer, badkamer of slaapkamer. Maar voor veel mensen is een natuurlijke moswand veel te veel werk en onderhoud. Daarom zijn er tegenwoordig moswanden van kunstmos. En wist je dat kunstmos panelen ook buiten kunnen worden gebruikt? Wat vind je ervan om een kunststof moswand tegen je schutting of een saaie muur te plaatsen? Deze panelen zien er heel natuurlijk uit. Ze zijn ook onderhoudsvrij en beschermd tegen de zonnestralen om de kleur mooi te houden. Ze zijn ook handig om een hekwerk of doorkijk mee te bedekken. Het monteren is super makkelijk en je kunt ze bijvoorbeeld vastmaken met snelbinders. De panelen kunnen naast elkaar en onder elkaar worden bevestigd. Gebruik jij al mos als decoratie?


Bijpassende tips en informatie
- Tuininspiratie

________________________________________________________________________________________________