Tuinklussen voor in het voorjaar
Als de zon weer een beetje langer gaat schijnen en warmer wordt, zie je dat de tuin ook weer tot leven komt. Het is dan leuk om naar buiten te gaan en aan aantal onderhoudsklussen uit te voeren. Door in het voorjaar voldoende aandacht aan de tuin te besteden, zorg je ervoor dat je tuin de rest van het jaar in een goede conditie is. Het meest zichtbare resultaat zie je door te beginnen met het opruimen van de borders. Gooi daarna wat potgrond uit een potgrond aanbieding tussen de planten, zodat die voldoende voeding hebben om te groeien.

Planten snoeien

Een andere klus die je nog moet doen is de planten snoeien. Daarbij gaat het om de planten die in het najaar nog niet mochten worden gesnoeid, zoals hortensia’s, diverse bomen, vlinderstruiken, rozen, en dergelijke. Knip eerst alle dode takken weg. Vervolgens moet je de correcte snoeiwijze voor elke plant gebruiken. Maak daarvoor gebruik van speciale sites op internet of van handboeken. Als je een plant verkeerd snoeit kan hij dood gaan. Een andere mogelijkheid is, dat de plant dat jaar geen bloemen zal krijgen. Gebruik altijd een scherpe snoeischaar voor een gladde snede. Goede snoeigereedschappen zijn verkrijgbaar bij nagenoeg elke tuinwinkel.

Blad opruimen

In de hele tuin zullen er nog bladeren liggen die in het najaar uit de bomen zijn gevallen. In de winter waren die bladeren nuttig. Ze gaven de planten die eronder lagen beschutting tegen de kou en het waren goede schuilplekken voor allerlei insecten. Maar de resten van de bladeren die in het voorjaar nog in de tuin liggen, moet je verwijderen. Ze zorgen er anders voor dat de bodem in de borders te zuur wordt, en dat is nadelig voor de groei van de planten. Op zure grond zal veel mos ontstaan.

Planten bemesten

Zoals je al hebt gezien is het nodig om de planten in de border te voorzien van wat nieuwe potgrond. Daarnaast is het goed om planten in zowel de borders als de planten in potten te bemesten. Ook moet je controleren of de potten van de planten nog groot genoeg zijn. Als dat niet het geval is kun je de planten in een grotere pot zetten, of de wortelkluit halveren. Bij het bemesten is het goed om te kiezen voor speciale voorjaarsmest. Die geeft de planten een boost om snel aan een groeispurt te beginnen.

Onderhoud van het gazon

Een voorjaarsklus die soms veel werk is, is het onderhoud van het gazon. Het is altijd goed om het gazon te verticuteren. De messen die door het gras snijden zorgen ervoor dat de dode viltlaag wordt verwijderd, waardoor het gras meer lucht krijgt. Ook is verticuteren een goede methode om mos uit het gras te snijden. Na het verticuteren is bemesten van het gazon essentieel. Als je last hebt van mos moet er ook kalk worden gestrooid. Als er geen kans meer is op vorst kun je de kale plekken in het gazon bij gaan zaaien.

Bijpassende tips en informatie
- Tuinideeën en tuininspiratie

________________________________________________________________________________________________