Wat is een Portugese laurier? En hoe verzorg je de Portugese laurier?
De Portugese laurier is een elegante groenblijvende haagplant met smalle, spitse, diepgroene, glanzende bladeren aan opvallende, kastanjebruine stengels. De stengels zijn aanvankelijk groen als ze jong zijn en krijgen de kastanjebruine kleur als ze volwassen worden, maar planten die bij minder licht of koelere temperaturen worden gekweekt, kunnen ook meer een groene stengel behouden.

In de zomer bloeien kleine, geurige witte bloemen die geliefd zijn bij bijen en vlinders, samen met kleine rode vruchten die geliefd zijn bij vogels. In de herfst worden de vruchten zwart. Prunus lusitanica 'Angustifolia' heeft traditionele kwaliteiten die lijken op de Laurier, waardoor het een ideale haag is voor formele situaties.

Prunus lusitanica is gemakkelijk te kweken in alle bodemomstandigheden en situaties, inclusief droge schaduw. Als uw Portugese Laurier echter in droge schaduw groeit, adviseren wij de plant vochtig te houden en te voeden tot hij goed groeit. Krijtgrond is een uitstekende keuze voor de Portugese laurier, maar kustplaatsen moeten worden vermeden.

Is de haag sterk en veerkrachtig?

De Portugese laurier is uitzonderlijk veerkrachtig en sterker dan de kerselaar, hoewel enige bescherming tegen de wind wordt aangeraden in gebieden waar wind brand een probleem kan vormen. Prunus lusitanica heeft een gemiddelde groeisnelheid waardoor hij gemakkelijker te onderhouden en vorm te geven is. Deze Lauriersoort hoeft slechts eenmaal per jaar in de nazomer te worden gesnoeid, hoewel hij indien nodig veel hoger kan worden.

Verzorging van de Portugese laurier

De Portugese laurierhaag, een zeer aantrekkelijke haag, produceert in de vroege zomer potlood achtige aren met roomwitte bloemen en heeft in de winter rijke, bordeaux rode bladstelen; hij is ideaal voor een goede stevige groenblijvende haag, maar kan ook worden gebruikt als specimen of uitgroeien tot een groenblijvende boom. De Portugese laurier kan ook op soortgelijke wijze worden gesnoeid als de laurier om eenvoudige vormsnoei toe te passen, zoals lolly's, koepels of kegels. Prunus lusitanica groeit in de meeste situaties, ook in halfschaduw, maar verdraagt geen drassige grond of zoutnevel, ook niet van de weg. Hij is net zo winterhard als de gewone laurier, hoewel hij minder snel groeit, tot ongeveer 18" per jaar in tegenstelling tot de 2 meter 6" per jaar die de gewone laurier kan groeien.

Of ze nu nieuw geplant zijn of al jaren groeien, direct snoeien aan het einde van de bloei in juli is een ideaal moment, omdat dit de uitgebloeide bloemen verwijdert die anders tot bessen zouden uitgroeien en de energie van de plant richt op de productie van meer loof en verdikking voor het einde van het groeiseizoen.

Bijpassende tips en informatie
- Tuinaanleg

________________________________________________________________________________________________