Wat zijn de voordelen en nadelen van kunstgras in de tuin?
Er veel te doen over of je nu wel of niet moet kiezen voor kunstgras in jouw tuin. Op deze pagina’s gaan we wat dieper in op de voordelen en nadelen van kunstgras. Ook is er aandacht voor de zaken waarmee je rekening moet houden bij zowel een natuurlijk gazon als een gazon dat gelegd is met kunstgras.

Welke voordelen en nadelen heeft een kunstgras gazon in de tuin?

De voordelen van kunstgrassen zijn vooral te vinden in het onderhoud. Zo in het algemeen gesteld vergt kunstgras minder onderhoud dan natuurgras. Allereerst blijft kunstgras altijd groen. Wel is het van belang om een zo natuurlijk mogelijke kleur groen te kiezen. Bovendien hoef je kunstgras geen water te geven wat vooral tijdens droge periodes prettig is. Omdat dit soort gras niet groeit hoef je het uiteraard niet te maaien of verticuteren. Om het gras een zo mooi mogelijke kleur, is het wel aan te bevelen om zo nu en dan zand en stof ervan af te vegen. Mensen met een pollenallergie zullen minder last hebben. Als je een goede kwaliteit kunstgras neemt dan laat deze ook op een goede wijze water door. Bij het barbecueën moet je wel oppassen omdat je brandplekken kunt krijgen als hete houtskool op het gras valt. Houdt dus afstand tot de barbecue en je krijgt geen problemen. Afhankelijk van de kwaliteit van het kunstgras kan het minder prettig aan de blote voeten voelen dan gewoon gras en kun je het bij bepaalde soorten ook platlopen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van natuurlijk gras?

Natuurlijk gras heeft als belangrijk voordeel dat het de biodiversiteit van de tuin en de bodem ten goede komt. Zeker als je niet te vaak maait en een rijke grassoort kiest die niet te eenvormig is. Goed om te weten is echte graszoden, normaal gesproken, een stuk goedkoper zijn dan kunstgras. Bovendien is gewoon gras beter voor het milieu, het slaat regenwater beter op en kan het langer vasthouden en het is beter voor insecten, vogels en het bodemleven. Nadeel is dat gras over het algemeen meer onderhoud en aandacht vergt.

Bijpassende informatie en advies
- Gazon onderhoud

________________________________________________________________________________________________