Welke groenten en kruiden doen het goed in je moestuin?




Moestuinieren is populairder dan ooit. Heerlijk scharrelen in je eigen tuin of op je balkon en zien hoe je eigen opgekweekte voedsel vorm krijgt. Bij de tuincentra verkopen ze zaden voor de meest exotische groenten, maar niet iedereen heeft daar de handigheid, de ruimte en de materialen voor. Al is het simpel en goedkoop. Voor een beetje moestuin is geld lenen echt niet nodig. Je hebt vooral zon en water nodig. En dan nog zijn er planten die het beter doen in het Nederlandse klimaat dan andere.

Courgettes en tomaten

In het voorjaar, als de vorst weg is, kunnen de courgettezaadjes in de volle grond. Bij twijfel over het weer kun je ze ook eerst binnen op een warme, zonnige plek opkweken. Maar meestal lukt het wel, met de courgette. Het enige dat ze regelmatig nodig hebben is water. Voor alle groenten in je tuin geldt sowieso dat je slakken uit de buurt moet houden. Dit kan heel diervriendelijk door koper-tape rondom de borders aan te brengen.

Basilicum, rozemarijn, peterselie, tijm

Echte smaakmakers voor je soepen, pasta's, sauzen, broodjes en salades zijn bovenstaande kruiden. Ze zijn allemaal makkelijk in potjes te kweken, behalve basilicum. Toch wil je hier wel moeite voor doen, want zelfgekweekte basilicum smaakt veel sterker en dus beter dan die uit de supermarkt. Een klein tuinkasje, laten we zeggen van 30 bij 40 centimeter, is al voldoende om een groene zee van dit heerlijke kruid te kunnen oogsten. Begin hier niet te vroeg in de lente mee, het is een gevoelig plantje. Geef regelmatig water, zet het kasje enkele uurtjes per dag open en laat het vooral profiteren van veel zonlicht.

Borlottibonen en palmkool

Met borlottibonen of kievitsbonen maak je ook gezonde, hartige gerechten. Ze zijn vergelijkbaar met witte bonen, maar hebben wat meer smaak en zien er met hun paars-wit gestreepte schil veel mooier uit. De Italianen gebruiken ze veel, dus pak je favoriete Italiaanse kookboek er maar bij. Over Italiaans gesproken, de cavolo nero, oftewel palmkool, groeit daadwerkelijk als kool in de volle grond. Zoek die dus meteen ook op in datzelfde kookboek.

Rabarber en knoflook

Rabarber heeft een specifieke smaak waar je van moet houden. Let op: na 21 juni zijn de rabarberstengels min of meer giftig, dus wordt het afgeraden ze na die datum te oogsten laat staan op te eten. Maar het groeit hard. En we zouden het bijna vergeten, maar 's werelds meest gebruikte (en heel gezonde) ingrediënt - knoflook - doet het ook heel goed. Net als bieslook, uien, pompoen, wortels. Het is zaak logisch na te denken wat in dit klimaat werkt en wat niet. Een sinaasappel- of olijfboompje staat leuk, maar de oogst is nihil.

_______________________________________________________________________________________________