Zelf een tuinontwerp maken in 4 stappen
Het voorjaar is volop in opkomst, de tuin begint over een tijdje weer met bloeien en de temperaturen lopen al wat op. Het moment waarop we weer vaker buiten zullen vertoeven. Daarnaast ook het perfecte moment om je tuin onder handen te nemen en deze keer wil je eigenlijk voor een totale make over gaan. Hoe je dat het best aan kunt pakken leggen we je graag uit.

Stap 1: creëer overzicht

Kijk eerst goed naar de huidige situatie in je tuin. Wat zou je graag toe willen voegen en welke elementen die er nu al zijn wil je graag weghalen? Wil je bijvoorbeeld een veranda zodat je het huiselijke binnen gevoel ook buiten kunt ervaren? Of beschik je op dit moment over een gazon en heb je wel genoeg gehad van het onderhoud dat je hieraan moet plegen? Haal je dit dan helemaal weg of kies je voor het onderhoudsarme kunstgras in je tuin? Zet de antwoorden op deze en andere vragen voor jezelf even overzichtelijk op een rijtje en neem daarin ook direct het kostenplaatje mee.

Stap 2: meten is weten

Nu je overzichtelijk hebt wat precies je wensen zijn is het tijd om de ruimte op te meten. Meet de totale lengte en breedte van je tuin op en bereken daarna de oppervlakte. Wanneer je dit gedaan hebt is het tijd om alle vaste obstakels op te meten, denk dan aan een schuurtje, maar ook aan eventuele achter- of schuttingdeuren. Denk tijdens het meten ook direct na of je, nu je de tuin toch aanpakt, deze dingen toch graag nog zou willen verplaatsen.

Stap 3: maak een plattegrond

Wanneer alle afmetingen op papier staan is het tijd om deze om te zetten in een plattegrond van de tuin op schaal. Online zijn hier verschillende tools voor te vinden, maar het kan ook heel praktisch zijn om het juist op papier te doen. Bij dit laatste is het belangrijk om op één vel de basis, dus de lengte en de breedte van je totale tuin, uit te tekenen met daarin ook alle objecten die je niet kunt of wilt verplaatsen. Daarna teken je de elementen als een veranda, plantenbakken en bijvoorbeeld het kunstgras uit op een ander vel. Deze elementen knip je vervolgens uit. Nu kun je deze los op de basisplattegrond leggen en net zo lang schuiven tot je een indeling hebt gevonden die voor jou het meest praktisch en naar wens is.

Stap 4: Ontwerp klaar, aanpakken maar

Nu de basis voor het ontwerp helemaal klaar is kun je overgaan tot het doorvoeren hiervan. Let bij de aanschaf van alle elementen goed op de levertijden en maak aan de hand hiervan een planning. Zo kun je op tijd beginnen met het opruimen van je tuin en hoef je geen lange tijd gebruik te maken van een tuin die overhoop ligt of gedeeltelijk niet af is. Wanneer je dit gedaan hebt en alle benodigdheden inmiddels binnen zijn is het tijd om de handen flink uit de mouwen te steken. Maar hard werken wordt beloond en wanneer alles af is kun je lekker met de voetjes omhoog en is het volop genieten van het mooie weer.

Bijpassende tips en informatie
Tuininspiratie en tuinideeën

________________________________________________________________________________________________