Blauwe Tuin - Ideeën en Tips

Blauw is een mooie en rustgevende kleur die een fraai accent kan geven aan de inrichting van de tuin. Niet voor niets wordt de kleur blauw vaak toegepast in de landen rond de Middellandse zee. En daardoor krijgen we zelf ook vaak een vakantiegevoel bij de kleur blauw in onze tuin. Maar hoe maak je van je tuin een blauwe tuin? De redactie heeft ideeën voor planten, tuinmeubels en tuindecoratie verzameld waarmee de tuin mooie blauwe accenten kan krijgen. De kleur blauw geeft de tuin een rustige uitstraling en is goed te combineren met andere kleuren.

Complementaire Kleur van Blauw is Geel

Kleuren die complementair zijn, staan tegenover elkaar in de kleurencirkel. In de wetenschappelijke benadering is blauw complementair aan geel. Door schilders wordt nog regelmatig een subjectieve benadering van complementaire kleuren gekozen en daarin is blauw complementair aan oranje.

Blauwe Tuindecoratie en Tuimeubels - Voorbeelden

Onderstaand vind je een selectie voorbeelden van decoratie en tuinmeubels, waarmee je de tuin mooie blauwe accenten kunt geven.

Blauwe Bloemen en Planten

Alhoewel blauw in de tuin een rustig beeld kan geven, is het wel van belang na te denken over de wijze waarop je dit wilt bereiken. Gebruik je een groot aantal verschillende blauw getinte bloemen en planten in een groot bloembed, dan kan dit juist een onrustig effect geven. En dit wordt nog eens versterkt als de bloemen verschillende blauwe kleuren hebben. Goed om te weten is dat er weinig planten zijn die bloemen krijgen met een zuiver blauwe kleur. Vaak zijn de bloemen van een blauwe kleur die overgaat naar een paarstint.

TIP: De blauwe kleur van de bloemen versterken

Het blauw van de bloem kan versterkt worden door planten in de omgeving. Door naast blauwe bloemen grijsbladige planten te gebruiken, ontstaat een effect dat ervoor zorgt dat het blauw van de bloemen als dieper en mooier wordt ervaren.