Buffetkast - Voorbeelden Aanbiedingen Ideeën en InformatieWat is een Buffetkast? Informatie Geschiedenis en Uitleg

Van oorsprong is een buffetkast is een vrij grote kast die als wandmeubel geplaatst wordt. De buffetkast werd en wordt gebruikt voor het opbergen en het tonen van servies, zilverwerk, bestek, glaswerk en tafellinnen. Van oudsher is het een soort van pronkkastwaarmee de welvaart van een gezin werd getoond. Des te waardevoller de inhoud van de buffetkast, des te rijker en des te hoger de status van de de familie. Daarom had de kast een prominente plaats in de eetkamer. In Vlaanderen spreekt men trouwens ook wel van ook wel van een troonkast . Dit verwijst naar het vitrinegedeelte dat 'troont' op het onderste gedeelte van de kast.

Hoe is een buffetkast ingedeeld en waaraan kuin je de kast herkennen?

Van oorsprong bestaat een buffetkast uit drie delen. Twee hiervan zijn kastdelen. In het onderste gedeelte bevindt zich een aantal planken die door deurtjes afgesloten worden. Deze deurtjes zijn meestal niet doorzichtig. In dit gedeelte werden de zaken opgeborgen die niet zichtbaar hoefden te zijn. Aan de bovenzijde van dit kastdeel bevinden zich soms lades. Maar dit is niet altijd het geval. Het bovenste deel van de kast bestaat uit een soort van vitrine, het pronkgedeelte. Dit deel is ondieper dan het onderste deel. Hierin bevinden zich planken. En de kast wordt afgesloten met deurtjes waarin zich doorzichtig glas bevindt. In dit gedeelte van de kast werd vroeger de rijkdom getoond. Zilverwerk, waardevol serviesgoed en bijzonder glaswerk dat goed zichtbaar moest zijn voor het bezoek. Tussen de twee afgesloten kastdelen bevindt zich een open gedeelte. Hierop kan tijdens de maaltijd. borrel of ontvangst van gasten eten en/of drank worden geplaatst. In de meeste gevallen werd deze plek alleen gebruikt door het bedienend personeel. Zij serveerden de gerechten en dranken hier vandaan aan de gasten en bewoners.

Voorbeelden van moderne buffetkasten

Moderne nieuwe buffetkasten zijn nieuw in veel verschillende afmetingen, soorten, kwaliteiten en stijlen verkrijgbaar. De meeste grote woonwinkels en woonmerken hebben wel meerdere buffetkasten in het assortiment. Zelfs buffetkasten in een modern en strak design zijn verkrijgbaar. Zij het dat dit meestal wel een vrije interpretatie is, gebaseerd op het oorspronkelijke idee van een buffetkast. En natuurlijk kun je op zoek gaan naar een oude of zelfs antieke buffetkast. Of zelf een buffetkast maken. Ook een leuk idee is om een oude apothekerskast als buffetkast in te richten...moderne buffetkasten voorbeelden en aanbiedingen >

IDEE. Plaats een buffetkast op de babykamer of slaapkamer

Natuurlijk ben je niet verplicht om een buffetkast te gebruiken in de eetkamer, keuken of woonkamer. Een leuk idee is om een buffetkast te gebruiken in de babykamer of slaapkamer. Als de kast voldoende ruimte biedt in het tussenliggende open gedeelte, dan kan deze zelfs prima in plaats van een commode. En ook in de slaapkamer misstaat een buffetkast niet en biedt prima opbergmogelijkheden voor beddengoed, badtextiel en zelfs kleding.


Gerelateerde Informatie:
- Apothekerskast
- Keukenkasten

Trefwoorden: Buffetkast | Aanbiedingen | Gebruiken | Geschiedenis | Ideeën | Voorbeelden
________________________________________________________________________________________________