Onverwoestbaar tijdloos: De muurvullende boekenkast
Ondanks de opkomst van alternatieven gaat er anno 2021 nog steeds niks boven een echt boek. Vorig jaar steeg de boekenverkoop met 6 procent: er werden 41 miljoen boeken verkocht, goed voor een omzet van 597 miljoen euro. Wordt het bij jou in huis intussen ook geen tijd voor een muurvullende boekenkast?

Betaalbare boekenwand

Je kunt een boekenkast op duizend verschillende manieren maken. Met balken en planken van de bouwmarkt, pallethout, op elkaar gestapelde houten kratjes of op maat gemaakt. Dat ligt dus aan je budget en creativiteit. Als het jou ook wat lijkt, zo'n gehele wand gevuld met leesvoer, denk dan dus niet meteen 'hoeveel kan ik lenen', want er zijn tal van betaalbare oplossingen te vinden. We nemen er een paar met je door.

Zelf maken

Er zit misschien een deur, raam of andere 'storende' factor in de muur die je beoogt als boekenwand. Het mooist is om daar gewoon omheen te bouwen. Want een grote boekenkast is leuk, maar komt rustiger over als hij de gehele muur vult, van vloer tot plafond. Hoe dan ook kom je met een aantal balken van pakweg 8 x 8 centimeter een heel eind. Die stel je om de 100 cm op als staanders. Voor een muur van vijf meter lang heb je dus zes van die balken nodig. Die stel je zo'n dertig centimeter van de muur op, of afhankelijk van de diepte. Tussen wand en staanders monteer je dwarsliggers - die kun je ook van restjes oud hout maken, je ziet ze toch niet. Je bevestigt ze aan de muur met hoekprofielen. Daarop komen de planken te liggen. Het mooiste is als je deze laat verzinken tussen de balken en er dus hoekjes uit zaagt. Daarna is het een kwestie van schuren, lakken en vullen maar!

Kratjes, Lundia of op maat laten maken

Je ziet dit woonidee vaker: een complete muur vol met houten kratjes die op hun kant opgestapeld zijn en aan elkaar vastgemaakt. Ze vormen samen een boekenkast. Het is minder strak dan je zelf gemaakte constructie en moeilijk om er een deur of schuin plafond mee te omzeilen. Een andere optie is de good old Lundia stelling, die veel gebruikt wordt als boekenkast. De houten systemen uit de jaren '70 zijn populair, maar wel wat duurder dan wanneer je zelf aan het timmeren slaat. Nog iets duurder is het geheel op maat laten maken, maar je geld is welbesteed: je gaat er jaren van genieten. Je kijkt er misschien wel de hele dag tegenaan, als de boekenwand in je kantoor of huiskamer komt te staan. Welke optie je ook kiest, de bewonderende blikken van je visite zijn gegarandeerd!

________________________________________________________________________________________________