Wat voor soort lounge stoel is nu echt het lekkerst om in te loungen?
Overal kom je ze tegen online, lounge stoelen die heerlijk zitten. Maar welke zitten nu het lekkerst? En waar moet je op letten bij het kopen van een comfortabele stoel om in te loungen. In dit artikel gaan we daar op in.

Het zitcomfort
De eerste manier om er zeker van te zijn dat een stoel heerlijk is om in te loungen, is door te kiezen voor een klassieker als een Eames lounge chair of een Chesterfield lounge stoel. Natuurlijk hangt hier ook een behoorlijk prijskaartje aan vast en je moet zo’n exemplaar maar weten te vinden.

Gelukkig zijn er veel moderne designmerken die lounge stoelen en fauteuils maken, die minstens even lekker zitten als deze classics. Maar waar moet je dan op letten?

Het design en de zitvorm
Een van de belangrijkste factoren voor een comfortabele lounge stoel is het design en de bijbehorende zitvorm. Vaak kun je aan een stoel al zien of deze een rechte of een relaxte zitvorm heeft. Houd hierbij ook rekening met de rughoogte, zodat deze hoog genoeg is als je ook je hoofd tegen de leuning wil laten rusten.

De klassieke Lounge Chair van Eames is een mooi voorbeeld, waarbij de rugleuning verstelbaar is. De zitvorm zelf wordt weleens vergeleken met een honkbalhandschoen, waar je net ver genoeg in wegzakt. De zitvorm bepaalt overigens niet als enige het zitcomfort, want ook het gebruikte materiaal is hiervoor erg belangrijk.

Het materiaal en de kwaliteit
Een lounge stoel van goede kwaliteit is gemaakt van hoogwaardige materialen. Denk bijvoorbeeld aan stevig schuimrubber dat voor de zitting is gebruikt. Deze kwalitatieve stoelen, zoals die van Furnicher, behouden dus langer hun stevigheid. Dit betekent dat een de stoel niet alleen in het begin, maar ook na een aantal jaren nog even lekker zit.

Ook het materiaal van de stoel en de eventuele stoffering beïnvloedt welke stoel “het lekkerste loungt”. Zo is velvet bekleding bijvoorbeeld heel stevig en tegelijkertijd ontzettend zacht. Boucle is iets minder makkelijk schoon te houden dan velvetstof, maar erg behaaglijk in de koudere maanden. Rotan is daarentegen lekker koel, terwijl dit materiaal meteen zorgt voor een stevige zit. Het past tevens bij een van de laatste interieurtrends
: buiten naar binnen halen.

De zitdiepte en -hoogte van de stoel
De zitdiepte verschilt per stoel en het is een handige manier om erachter te komen of een stoel goed bij je past. Langere mensen kunnen namelijk het beste voor een iets diepere zit kiezen. Ook de hoogte van de stoel kun je meenemen in je keuze, waarbij het goed is als je voeten de grond raken als je op de stoel zit. Natuurlijk kun je bij een loungestoel ook een voetenbankje of ottoman gebruiken, waardoor dit laatste niet van toepassing is.

Armleuningen
Tenslotte de armleuningen, iets wat sommige mensen juist wel of niet als prettig ervaren. In een lounge stoel zonder armleuningen kun je makkelijker verzitten of je benen optrekken. Terwijl brede armleuningen heerlijk zijn om je armen langdurig op te laten leunen, bijvoorbeeld tijdens het lezen van een boek.

________________________________________________________________________________________________