Goed snoeien

Waarom snoeien in uw tuin?

In tegenstelling wat vaak beweert wordt is snoeien niet per definite nodig om stuiken en bomen in een goede conditie te houden. Over het algemeen wordt er in een tuin gesnoeid vanwegen een esthetische reden. Daarbij komt dat veelal de beplanting zo dicht is dat uw bomen en struiken te weinig ruimte krijgen om zich voldoende te ontwikkelen. In veel tuinen is de beplating zo dicht dat snoeien en uitdunnen een noodzaak is om een gezonde plantontwikkeling te krijgen. In de vrije natuur zorgen bloemen en stuiken ervoor dat ze voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen.

Wat is goed en verantwoord snoeiwerk

Zeer belangrijk is dat u voordat u aan de slag gaat weet waarom u gaat snoeien en dan ook de werkwijze kiest die bij het resultaat dat u wenst past. Zo maar aan de gang gaan levert over het algemeen teleurstellende resultaten op. En goed snoeien vereist vakmanschap en vakkundigeheid. Bent u zeer gehecht aan uw bomen en struiken dan kunt hiervoor het beste een vakkundig hovenier inschakelen.



Wat zijn goede redenen om tot snoeien over te gaan

  • Meer ruimte en meer licht creëren zodat de verschillende planten zich beter kunnen ontwikkelen.
  • Een boom of struik kleiner maken.
  • Zorgen dat de beplanting een bepaalde vorm krijgt of houdt zonder de plant aan te tasten. Hierbij kunt u denken aan een haag als tuinafscheiding, of een boom in een bepaalde vorm laten groeien.
  • Een boom of struik een meer natuurlijke vorm geven zodat de wortels de last beter kunnen dragen.
  • Het wegknippen van uitgebloeide bloemen en takken om nieuwe een beter kans te geven.
Hoe pakt u uw snoeiwerk goed aan

Vanzelfsprekend moet u eerst bepalen wat de reden is waarom u gaat snoeien. Daarnaast is het van belang om te weten of het jaargetijde waarin u aan de slag wilt gaan geen negatieve consequenties heeft voor de boom of struik. Over het algemeen is het onverstandig om te snoeien als bomen of struiken volop aan het uitlopen zijn en in de bloei staan. En natuurlijk is goed gereedschap onontbeerlijk voor een goed resultaat. Een scherpe, goed geoliede snoeischaar is het halve werk. Als het enigszins kan zorg er dan voor dat er niet gezaagd hoeft te worden. Zaagwerk brengt altijd meer beschadiging toe dan knipwerk. Verder is het van groot belang dat u regelmatig snoeit. Dus liefst jaarlijks de zelfde struiken, planten en bomen onderhanden nemen als het beste moment daarvoor daar is.

In welk jaargetijde aan de slag

Er is niet een vaststaand jaargetijde waarin u het beste aan de slag kunt. Dit hangt sterk af van het doel en het soort gewas. Maar onderstaand vindt u wat algemeel geldende tips:

  • Het beperkt snoeien en uitdunnen om meer licht of ruimte te verkrijgen mag in elk jaargetijde als het met mate gebeurd.
  • Het snoeien van hagen kan het beste gebeuren in april en augustus.
  • Houtige planten met nieuwe takken waaraan bloemen komen moeten in de late winter of het vroege voorjaar gesnoeid worden.
  • Houtige planten met vruchten en of bloemen die groeien aan takken die al het jaar ervoor zijn ontstaan moeten direct nadat alles uitgebloeid is of de vruchten geplukt zijn worden gesnoeid.
  • Er zijn struiken en bomen die nogal wat vocht verliezen tijdens het snoeien. Dit wordt ook wel "bloeden" genoemd. Dit soort gewassen kunnen het beste in in het begin van het jaar worden gesnoeid.