Bank Uitzoeken en Testen - Advies Tips Onderhandelen Kopen

Een zitbank is vaak het grootste meubelstuk dat in een woonkamer aanwezig is. In ieder geval het meest aanwezige meubelstuk. Vaak wordt er veel tijd doorgebracht op de bank. Maar hoe kies je nu een bank die bij je past en voldoet aan de wensen en eisen die jij aan een bank stelt? Kortom, waar moet je aan denken als je een bank koopt? Op deze pagina vind je uitgebreid advies en veel informatie en tips die je kunnen helpen bij het uitzoeken van een bank. Met veel aandacht voor het testen en proefzitten en hoe je dit het beste kunt doen. Maar ook het onderhandelen over de prijs van de bank die je wilt gaan kopen komt aan bod met tips over de manier waarop je dit het beste kunt doen.

Bank Uitzoeken. Bereid je goed voor zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Voordat je op zoek gaat naar een bank, is het goed om een aantal zaken uitgezocht te hebben. Het uitzoeken van een bank wordt dan namelijk een stuk eenvoudiger, omdat het aantal banken waaruit je kunt kiezen daardoor snel overzichtelijker wordt.

Hoeveel geld wil je aan de bank uitgeven?

Het lijkt voor de hand te liggen dat je vaststelt wat het budget is dat je tot beschikking hebt als je een bank gaat kopen. Maar vergis je niet. Als je uiteindelijk een woonwinkel bezoekt kan de verleiding groot zijn om meer uit te geven dan dat je eigenlijk kunt. Bij het vaststellen van je budget moet je echt kritisch zijn en je hieraan houden.

TIP: Als je meer dan alleen een bank wilt kopen, dan is het goed om eerst te bepalen wat je totale beschikbare budget is. En daarna een globale verdeling ervan te maken. Dus wat wil je maximaal uitgeven aan de verschillende meubelstukken. Als je dit niet doet, is het risico groot dat je per meubelstuk te veel gaat uitgeven.

Meet goed op hoe groot de bank mag zijn!

In een meubelshowroom lijkt een bank over het algemeen kleiner dan als je hem in je woonkamer hebt staan. Om te voorkomen dat je een te grote bank hebt, is het goed om een inschatting te maken van de maximale grootte die de bank mag hebben. Als je al een bank hebt staan, dan is het vrij eenvoudig. Meet de grootte van je oude bank en bepaal hoeveel groter of kleiner de nieuwe bank mag zijn. Vergeet ook niet de maximale hoogte en diepte te bepalen. Heb je geen bank? Dan is een goede manier om een beeld te krijgen: lege verhuisdozen gebruiken. Door deze naast elkaar te zetten en op elkaar te stapelen krijg je een goed beeld van hoe groot de bank maximaal zou mogen worden. Hou hierbij wel rekening met kasten en andere grote meubelstukken als je dit doet in een lege ruimte. Heb je geen dozen, dan kun je dit doen met oude kranten. Het nadeel daarvan is echter wel dat je alleen een beeld krijgt van het oppervlak, maar niet van het volume van de bank.

Bepaal hoe je de bank gebruikt en wie er bankzitter is

Het lijkt voor de hand te liggen dat je dit doet. Maar vaak wordt het tijdens het uittesten van een nieuwe bank vergeten. Als je goed weet hoe je de bank gebruikt, kun je dit tijdens het uitzoeken ook echt testen. Dus lig je veel op een bank? Dan is dit belangrijk om te weten. Kijk ook goed naar hoe andere huisgenoten de bank gebruiken. Hoe ze zitten, hang of liggen op een bank? En als je al een bank hebt, ga dan na wat je prettig vindt aan je huidige bank en wat niet.

TIP: Schroom niet om op te schrijven hoe jij en je huisgenoten de bank gebruiken, zodat je bij het uittesten van een andere bank ook alles echt uitprobeert.

Bepaal de kleur en stijl van de bank

Aangezien de bank een centrale plek in het interieur inneemt, is het van belang om te bepalen welke kleur en stijl de bank moet krijgen. Realiseer je hierbij dat de bank vaak lang mee gaat. De keuze voor een gewaagde kleur kan heel leuk zijn. Maar als je dit risico te groot vindt, kan je ook altijd opvallende kleuraccenten maken met felgekleurde kussens of een vloerkleed. Verder geldt, des te donkerder de kleur, des te massiever een bank oogt. Wel heeft een donkere kleur het voordeel dat deze minder snel vuil oogt. Een lichte kleur is veel bevattelijker voor vuil. Als je voor een lichte kleur stoffering wil kiezen, is het handig als de stoffering gemaakt is als een hoes die je van de bank af kunt halen om te reinigen. Op een gemêleerd gekleurde stoffering is trouwens vuil het minste zichtbaar.

TIP: Neem foto's van belangrijke andere meubelstukken die in dezelfde kamer staan of komen te staan. Vergeet hierbij niet om detailopnames te maken van de kleur en stijlelementen (zoals pootjes en versieringen) zodat je die kunt vergelijken met de kleur en stijl van de bank. En maak ook foto's van de vloerbedekking en het behang.

TIP: Kijk goed hoe je de bank wil neerzetten en bepaal of de achterkant in het zicht staat. Als dit het geval is, hou hier dan tijdens het uitzoeken rekening mee.

  lees verder

Bepaal welke soort stoffering je wil!

Kunststof en leren stoffering zijn over het algemeen het minst kwetsbaar. Dus als je bank intensief gebruikt wordt en je hebt huisdieren, is het goed te kiezen voor een stoffering die veel kan hebben en gemakkelijk te reinigen is. Hedendaagse moderne kunststof stoffering is trouwens een prima oplossing. Grote voordeel is ook dat het vaak relatief goedkoop en sterk is en veelal goed schoon te maken. Handig is als de bank losse hoezen heeft zodat chemische reiniging gemakkelijker kan. Bij een leren bank die intensief gebruikt wordt, is het van belang dat het een goede beschermlaag heeft dat vocht, vet en vuil afstoot.

Bank Uitzoeken - Testen Proefzitten Kiezen en Kopen

Nadat je de voorbereidingen hebt gedaan, begint het echte uitzoeken van de bank. Het testen, proefzitten en kiezen kun je nog altijd het beste doen door winkels en showrooms te bezoeken. Natuurlijk zijn heel veel van de banken in webwinkels te koop. Alleen is het dan echt lastig om een goed beeld te vormen. Wil je geen risico lopen, dan is een bezoek aan showrooms en woonwinkels echt noodzakelijk. Je kunt daarna uiteraard wel de bank online bestellen.

Meet de bank goed op!

Als je beperkte ruimte hebt voor een bank, meet de bank dan goed op voordat je uitgebreid gaat testen. Als blijkt dat de bank sowieso te groot is, test dan niet. Dit om te voorkomen dat je toch een te grote bank aanschaft.

TIP: Neem een rolmaat mee zodat je goed kunt meten wat de afmetingen zijn van de bank. Als de bank groter is dan dat je hebt opgemeten, laat je dan niet verleiden door de verkoper om hem toch te nemen.

Test de bank in de winkel en ga uitgebreid proefzitten

Schroom niet. Ga in de winkel de bank gebruiken zoals je thuis ook doet. Dus lig je graag op de bank? Doe dit ook in de showroom. Lees je veel op de bank? Test het uit. Zit of hang je op de bank als je TV kijkt? Doe dit ook. Zit je met meerdere personen op de bank, probeer dat. Natuurlijk ga je ook dan niet netjes zitten alsof je in een wachtkamer zit. Maar doe dit realistisch. En laat vooral de personen testen die de bank ook echt gebruiken. En neem vooral ruim de tijd voor het proefzitten!

TIP: Als je gaat proefzitten doe dan altijd je jas uit. tenzij je thuis ook met je jas aan op de bank zit, uiteraard! ;-)

TIP: Als je de bank 'vrij' neerzet dan komt de achterkant in het zicht te staan. Bekijk goed hoe de achterkant eruit ziet.

Zoek uit welke mogelijkheden er zijn

Vaak is het zo dat er een ruime keuze aan stoffering van de bank mogelijk is. Laat je goed adviseren over de verschillende mogelijkheden en de voor- en nadelen. Vraag hierbij altijd door. Dus heb je kinderen en huisdieren en is de kans vrij groot dat de bank vrij vuil wordt, vraag naar de manieren waarop de bank te reinigen is. Realiseer je dat leer over het algemeen duurder is dan andere stoffering.

TIP: Twijfel je over de stoffering? Vraag dan of je de stalen ervan even mee mag nemen naar huis, zodat je kunt zien of deze bij je interieur passen.

Schroom niet te onderhandelen over de prijs

Zeker als je kiest voor een wat duurdere bank, is er vaak wat mogelijk betreffende de prijs. Schroom dus niet om hierover in onderhandeling te gaan. Vaak is er ruimte. Dit geldt over het algemeen in mindere mate voor winkelketens. Maar ook hiervoor geldt, dat je het altijd kunt proberen.

TIP: Als je bank hebt gevonden die aan alle wensen voldoet, maar qua prijs boven je budget uitkomt, laat je niet verleiden hem toch te nemen. Onderhandel over de prijs en laat duidelijk weten voor welke prijs je hem wel zou kopen. De kans is aanwezig dat de verkoper hierin mee wil gaan als deze niet al te ver van de prijs van de aanbieding ligt.

Vraag voor je de koop sluit naar de bezorgkosten

Als de bank bij je thuis afgeleverd moet worden, krijg je meestal te maken met bezorgkosten. Voordat je de koop definitief sluit is het goed te weten wat deze kosten exact zijn. Sterker nog als je het een beetje goed aanpakt dan kun over de hoogte of zelfs het niet inrekening brengen van de bezorgkosten onderhandelen.

TIP: Onderhandel altijd in delen als je een bank koopt

Hiermee wordt bedoeld dat je eerst onderhandelt over de prijs van de bank. Als je hiervoor een prijs hebt afgesproken dan kun je gaan onderhandelen over andere meubels of decoratie. Je kunt hiervoor nog korting bedingen op de totaalprijs. En daarna probeer je nog wat van de bezorgkosten af te krijgen. Een echte onderhandelaar moet trouwens wel durven weg te gaan als de korting niet hoog genoeg is! Anders heeft onderhandelen niet veel zin. Als je namelijk echt aanstalten maakt om een woonwinkel uit te lopen, blijkt er vaak alsnog iets mogelijk. De verkoper wil jou namelijk meestal graag een bank verkopen.