Fauteuil Uitzoeken - Advies en Tips

Het uitzoeken van een goede fauteuil kan best een lastige klus zijn. Echter, bij het vinden en kopen van de juiste fauteuil is een aantal zaken waar je op kunt letten en rekening mee kunt houden, zodat de klus een stuk eenvoudiger wordt. Op deze pagina vind je advies en tips die je kunt gebruiken bij het uitzoeken van een fauteuil.

Fauteuil Uitzoeken - De Voorbereiding

Aangezien een goede voorbereiding alles een stuk eenvoudiger maakt en het aantal fauteuils waaruit je kunt kiezen beperkt, vind je hieronder advies en tips om een goede voorbereiding te bewerkstelligen.

Wat wil of kun je uitgeven aan een fauteuil?

Een simpel advies. Maar toch wordt vaak vergeten van tevoren vast te stellen hoeveel je aan de aanschaf van een fauteuil wilt en kunt uitgeven. Hou bij de vaststelling van je budget ook rekening met het aantal fauteuils dat je wilt aanschaffen.

TIP: Als je budget beperkt is, zorg er dan voor dat je hier niet overheen gaat. De verleiding kan groot zijn om dit toch te doen als je een fauteuil vind waarvan je erg gecharmeerd bent.

LET OP: Soms kun je een fauteuil op afbetaling kopen of laten financieren. Realiseer je wel dat het eindbedrag dan vaak veel hoger is dan het bedrag dat je betaalt als je de fauteuil in een keer koopt.

Bepaal wat de maximale afmetingen van de fauteuil mogen zijn

In een meubelshowroom lijkt een fauteuil over het algemeen een stuk kleiner dan in je woonkamer. Door vooraf vast te te stellen wat de maximale afmetingen van de fauteuil mogen zijn, kun je dit ondervangen. Heb je al een fauteuil staan, dan is het vrij eenvoudig. Meet de grootte van je oude fauteuil en bepaal hoeveel groter of kleiner de nieuwe fauteuil of fauteuils mogen zijn. Vergeet ook niet de maximale hoogte en diepte te bepalen. Heb je nog geen fauteuil? Dan is een goede manier om een beeld te krijgen: lege verhuisdozen gebruiken. Door deze naast elkaar te zetten en op elkaar te stapelen krijg je een goed beeld van hoe groot de fauteuil maximaal zou mogen worden. Wil je meerdere fauteuils, herhaal dit dan. Hou hierbij wel rekening met kasten en andere grote meubelstukken als je dit doet in een lege ruimte. Heb je geen dozen, dan kun je dit doen met oude kranten. Het nadeel daarvan is echter wel dat je alleen een beeld krijgt van het oppervlak, maar niet van het volume van de fauteuil.

Bepaal wie de fauteuil gaat gebruiken en hoe

Dit is heel voor de hand liggen. Maar toch wordt dit soms vergeten. Als je weet wie je de fauteuil gebruikt, laat dit dan ook de persoon of personen zijn die gaan testzitten. En hou ook rekening met de activiteiten die je in de fauteuil doet. Dus lees je veel in een fauteuil? Dan is dit belangrijk om te weten. Gebruik je de fauteuil vooral om televisie te kijken, hou hiermee rekening. Is de fauteuil vooral een luie stoel waarin je misschien zelfs een dutje wil doen, schroom niet om dit uit te proberen als je in de showroom bent! Heb je al een fauteuil in huis, stel dan goed vast wat je hieraan prettig vind en wat niet en denk hier aan bij de aanschaf van een nieuwe fauteuil.

TIP: Om alles goed te testen, is het verstandig om de wensen goed op te schrijven. Je kunt zelfs attributen meenemen om mee te testen zoals een boek, krant of tablet. Op deze manier test je de fauteuils zoals je ze van plan bent te gaan gebruiken.

Welke stijl en kleur moet de fauteuil hebben?

Misschien is de fauteuil niet het grootste meubelstuk in uw woonkamer. Maar bepalend is de fauteuil wel omdat je hem meestal vrij centraal neerzet. Je wil meestal ook dat een fauteuil jarenlang meegaat dus hou hiermee rekening. Een opvallende en gewaagde kleur of een apart ontwerp kan heel erg leuk zijn, maar zorgt er wel voor dat verandering van het interieur na een aantal jaren soms lastig wordt.

TIP: Neem duidelijke foto's van je woonkamer en de andere bepalende meubelstukken zodat je goed kunt bepalen of de fauteuil past de stijl en het interieur,

LET OP: Vergeet niet goed te kijken naar achterkant van de fauteuil. Aangezien de achterkant vaak in het zicht staat, is het van belang dat deze niet lelijk is.

Hoe wil de de fauteuil gestoffeerd hebben?

Het laatste waar je in de voorbereiding al over moet hebben nagedacht is het soort stoffering dat je wil kiezen. Goed om te weten is dat kunststof en leren stoffering over het algemeen het minst kwetsbaar zijn. Dus als de fauteuils intensief gebruikt worden of je hebt huisdieren, is het goed te kiezen voor een stoffering die veel kan hebben en gemakkelijk te reinigen is. Hedendaagse moderne kunststof stoffering is trouwens een prima oplossing en bieden prima comfort. Groot voordeel is ook dat het vaak relatief goedkoop en sterk is en veelal goed schoon te maken is. Bij een leren fauteuil die intensief gebruikt wordt, is het van belang dat het een goede beschermlaag heeft dat vocht, vet en vuil afstoot.

Fauteuil Uitzoeken - Proefzitten Kiezen en Kopen

Nadat je de voorbereidingen hebt gedaan, ga je echt aan de slag met het uitzoeken. Het testen en kiezen van een fauteuil kun je nog altijd het beste doen door winkels en showrooms te bezoeken. Natuurlijk zijn heel veel van de fauteuils in webwinkels te koop. Alleen is het dan echt lastig om een goed beeld te vormen. Wil je geen risico lopen, dan is een bezoek aan showrooms en woonwinkels echt noodzakelijk. Je kunt daarna uiteraard wel de bank online bestellen.

TIP: Veel webwinkels hebben tegenwoordig ook een showroom waar je meubels kunt testen. Dus ook hier kun je proefzitten.

Ga alleen proefzitten op een fauteuil die past

Meet voordat je gaat proefzitten eerst goed op wat de afmetingen van de fauteuil zijn. Is deze groter dan dan je thuis gemeten hebt, ga dan niet proefzitten. Het risico is anders toch groot dat je je laat verleiden een te grote fauteuil te kopen.

TIP: Neem een rolmaat mee zodat je de afmetingen goed kunt opnemen. Is de fauteuil te groot, laat hem links liggen!

Schroom niet en test alles wat je wil

Aangezien je heel wat tijd in de fauteuil zal gaan doorbrengen is het verstandig om deze goed te testen in de showroom. Neem hiervoor de tijd en probeer ook echt alles uit en laat het proefzitten vooral doen door de persoon die de fauteuil gaat gebruiken. Lees je veel! Neem dan een krant, boek, tijdschrift of tablet mee om dit te proberen. Wil je met de tuinstoel goed aan een tuintafel kunnen zitten. Zorg ervoor dat ook dit goed uitgeprobeerd kan worden. Wil je in de tuinstoel kunnen liggen. Schroom niet, gewoon uitproberen!

TIP: Doe je jas uit tijdens het proefzitten en testen. Thuis zit je ook niet met de jas aan in de fauteuil.

Zoek uit welke stoffering van de fauteuil mogelijk is

Vaak is het zo dat er een ruime keuze aan stoffering van de fauteuil te koop is. Laat je goed adviseren over de verschillende mogelijkheden en de voor- en nadelen. Vraag hierbij altijd door. Dus heb je kinderen en huisdieren en is de kans vrij groot dat de bank vrij vuil wordt, vraag naar de manieren waarop de bank te reinigen is.

TIP: Twijfel je over de kleur en samenstelling van de stoffering? Vraag dan of je de stalen ervan even mee mag nemen naar huis, zodat je kunt zien of deze bij je interieur passen.

Durf te onderhandelen over de prijs van de fauteuil

Zeker als je kiest voor een wat duurdere fauteuil, is vaak korting te krijgen. Maar ook bij discounters, loont het om korting te vragen. Schroom dus niet om hierover in onderhandeling te gaan. Vaak is er ruimte. Het lukt niet altijd, maar ook hiervoor geldt, dat je het altijd kunt proberen.

TIP: Als je fauteuil hebt gevonden die aan alle wensen voldoet, maar qua prijs boven je budget uitkomt, laat je niet verleiden hem toch te nemen. Onderhandel over de prijs en laat duidelijk weten voor welke prijs je hem wel zou kopen. De kans is aanwezig dat de verkoper hierin mee wil gaan als deze niet al te ver van de prijs van de aanbieding ligt.

POÄNG - DE FAUTEUIL VAN IKEA
Meer Informatie