Barnwood Meubels - Informatie Voorbeelden en AanbiedingenWat is barnwood voor soort materiaal?

Je kent ze wel, karakteristieke houten, vaak vervallen boeren schuren. Deze schuren en stallen zijn gemaakt van hout dat vaak 100 jaar of ouder is en zich in originele staat bevindt. Dit hout is vaak nog in een zeer goede staat omdat het kwalitatief hoogwaardig is. Vooral in Amerika is men begonnen om deze oude schuren te slopen en het hout te hergebruiken om bijvoorbeeld meubels mee te maken. Het Engels woord 'Barnwood' verwijst ook naar de afkomst. Barn kun je vertalen met boerenschuur en wood met hout. Meubelmakers die gespecialiseerd zijn in het maken van vintage meubels, zijn altijd op zoek naar dit soort hout. Alhoewel de trend afkomstig is uit Amerika zie je ook steeds vaker barnwood meubels die gemaakt zijn van hout dat afkomstig is uit Europa. Goed materiaal om barnwood meubels mee te maken kun je eigenlijk wel vinden op het gehele platteland van Europa en zelfs in Nederland. Dit barnwood wordt weer gebruikt voor nieuwe tafels en kasten. Een veelgebruikte houtsoort voor barnwood is oud grenen. Maar ook eikenhout is natuurlijk populair. En het mooie van barnwood is ook dat het een zeer duurzame manier van houtverwerking is, omdat je hout dat vroeger beschouwd werd als afval, hergebruikt en een nieuw leven geeft.

Hoe worden Barnwood meubels gemaakt en waar kun je ze kopen?

Meubelmakers die gespecialiseerd zijn in het maken van vintage meubels zijn altijd op zoek naar dit soort hout. Alhoewel de trend afkomstig is uit Amerika zie je ook steeds vaker barnwood meubels die gemaakt zijn van hout dat afkomstig is uit Europa. Goed materiaal om barnwood meubels mee te maken kun je eigenlijk wel vinden op het gehele platteland van Europa en zelfs in Nederland. Dit barnwood wordt weer gebruikt voor nieuwe tafels en kasten. Een veelgebruikte houtsoort voor barnwood is oud grenen. Maar ook eikenhout is natuurlijk populair. En het mooie van barnwood is ook dat het een zeer duurzame manier van houtverwerking is omdat je hout dat vroeger beschouwd werd als afval, hergebruikt en een nieuw leven geeft. Als je op het internet gaat zoeken, kun je leuke aanbiedingen van barnwood meubels vinden.

TIP: Controleer goed of het ook echt om meubels van barnwood gaat!

Barnwood is geen beschermde naam. Dat betekent dat de naam vrij gebruikt kan worden om meubels mee aan te duiden. Het kan dus zeker voorkomen dat meubels met barnwood aangeduid worden, maar gewoon van nieuw hout gemaakt zijn. Vaak is het hout dan wel op een zodanige wijze bewerkt dat het er vintage en verouderd uit ziet. Zeker als een barnwood meubelstuk voor onder de €100 wordt aangeboden, moet je er bijna wel vanuit gaan dat het geen echt barnwood is.

Voor wat voor soort meubels en andere zaken wordt barnwood als grondstof gebruikt?

Vooral voor het maken van meubelstukken zoals kasten, tuinmeubels, tafels en stoelen is barnwood populair. Maar het wordt ook wel toegepast voor het maken van lambrisering, wandbekleding, radiatorombouw en tuinafscheiding. Sterker nog: er worden zelfs hele nieuwe huizen en schuren mee gebouwd.

Zelf barnwood meubels maken

Als je een beetje handig bent en het leuk vind om zelf meubels te maken, is barnwood een goed materiaal om dit mee te doen. Bij bedrijven die oude bouwmaterialen verkopen, kun je met regelmaat barnwood vinden. Maar nog leuker is om zelf op zoek te gaan naar een oude schuur waarvan je de planken en het hout zelf weghaalt.

TIP: Controleer het oude hout goed op ijzerresten voor je het verwerkt!

Aangezien het bij barnwood om oud en gebruikt hout gaat, moet je het altijd controleren op spijkers en andere metaaldeeltjes. Als je het zomaar gaat gebruiken zonder dat je zeker weet of alle metaal eruit is, loop je het risico dat je gereedschap hierop kapot gaat. Natuurlijk kom je een eind door alles op het hout op het oog te controleren. Maar de meeste zekerheid krijg je door er een metaaldetector langs te halen.

Gerelateerde Informatie:
> Steigerhout Meubels
> Vintage Meubels

Trefwoorden: Barnwood Meubels | Aanbiedingen | Advies | Herkomst | Informatie | Tips
________________________________________________________________________________________________