Parket Leggen - Advies Informatie en Tips


Parket leggen, de voordelen en nadelen van parket

Een parketvloer is duurzaam en gaat lang mee, maar is niet goed bestand tegen water. Wat misschien wel één van de beste voordelen van parket is dat het eenvoudig te renoveren is wanneer de parket vloer verouderd is. Verder heeft het de warme uitstraling van een houten vloer en isoleert goed. Let echter wel op, want omdat parket een natuurproduct is, bestaat de kans dat de vloer gaat werken (krimpen en uitzetten) na het parket leggen.

Heb ik een ondervloer nodig bij parket leggen?

Een goede parketvloer valt of staat met de ondergrond. Parket kan zowel op een betonnen vloer, een houten vloer, als ondervloerplaten gelegd worden. Het belangrijkste bij het parket leggen is dat deze ondergrond niet verend is, en goed vet- en stofvrij en droog is.

Waar moet je aan denken bij het leggen van parket?

De eerste twee rijen die je legt van de parketvloer zijn de belangrijkste. Deze moeten goed gelegd zijn, anders komt je aan het andere eind van de vloer niet uit. Zodra je dit voor elkaar heeft, komt de rest vaak vanzelf goed tijdens het parket leggen. Er zijn echter wel wat dingen, voor, tijdens het parket leggen, waar je op zou moeten letten.

Legrichting van het parket- Leg het parket altijd haaks op de ondervloer. Hou er rekening mee dat als u het parket haaks op de lichtinval legt, de kopse kanten veel meer zullen opvallen.

Acclimatiseren van parket- Alle benodigdheden voor de vloer (de vloerdelen, ondervloer, plinten etc.) moeten eerst in de ruimte waar het gelegd wordt acclimatiseren. Hout kan namelijk uitzetten als het nog op temperatuur moet komen en hierdoor kan uw vloer gaan werken na het parket leggen. Lees hiervoor altijd de leginstructie!

Uitsparingen bij het leggen van parket– Vergeet tijdens het parket leggen ook vooral de uitsparingen voor buizen en radiatorpootjes niet. Deze moeten minimaal 1 cm zijn in verband met het mogelijk uitzetten en krimpen van de parketvloer.

Zaagverlies bij het op maat maken van parket - Hoe nauwkeurig je ook parket legt. Er zal altijd sprake zijn van zaagverlies. Hiermee wordt bedoeld dat er door het op maat zagen van de vloerdelen stukken parket overblijven die je niet kunt gebruiken. Met de berekening van de vloeroppervlaktemoet je hiermee rekening houden!

Gerelateerde Informatie:
> Vloerbedekking Uitzoeken - Overzicht Advies en Tips
- Parket informatie »
- Laminaat Leggen - Tips Informatie en Advies »

Trefwoorden: Parket Leggen | Advies | Informatie | Tips | Uitleg
________________________________________________________________________________________________